Kiparske diplomate sučeljavaju se na predsedničkim izborima

Kiparske diplomate sučeljavaju se na predsedničkim izborima

Drugi krug izbora u nedelju za izbor predsednika Kipra sukobljavaju dve karijerne diplomate jedna protiv druge u nečemu što bi moglo biti prelomno glasanje koje je podelilo političku desnicu, piše Rojters.

Nikos Hristodulides, 49, je bivši ministar inostranih poslova, dok je Andreas Mavrojanis, 66, bio glavni pregovarač u mirovnim pregovorima sa kiparskim Turcima i bivši stalni predstavnik Kipra pri UN.

Njih dvojica su napredovali, a Hristodulides je imao malo vođstvo u prvom krugu glasanja 5. februara, čime je Averof Neofitu, šef vladajuće desničarske partije DISI, na trećem mestu.

Oba preostala kandidata su proglašena nezavisnim, pri čemu Hristodulidesa podržava manji broj partija centra i desnog centra, a Mavrojanisa levičarski AKEL. Njegova kandidatura je dobila podsticaj ove nedelje kada je DISI rekao da njegovi članovi treba da glasaju sa svojom savešću.

Rukovodstvo DISI-ja je bilo ljutito nakon što je Hristodulides, bivši član stranke, prekinuo redove da bi se kandidovao kao nezavisni.

Vodeći članovi DISI stranke su od tada dali podršku svakom kandidatu.

Aktuelni predsednik Kipra, Nikos Anastasijades, nije zakonom sprečen da se kandiduje za treći mandat i rekao je da podržava partijsku liniju.

Sledeći predsednik zemlje suočava se sa ćorsokakom u pregovorima o ponovnom ujedinjenju sa kiparskim Turcima na etnički podeljenom ostrvu, radnim sporovima zbog odbegle inflacije, posledicama korupcionaških skandala i naglom porastom neregularnih migracija.

Oko 561.000 kiparskih Grka ima pravo glasa. Biračka mesta se otvaraju u 05.00 GMT i zatvaraju u 16.00 GMT. Očekuje se da će vlasti proglasiti pobednika do 18:00 GMT.