Kineski ministar spoljnih poslova će propustiti sastanak ASEAN-a

Kineski ministar spoljnih poslova će propustiti sastanak ASEAN-a

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang neće prisustvovati diplomatskom skupu u Indoneziji kako se očekivalo ove nedelje, rekli su izvori upoznati sa tim, produžavajući neobjašnjivo javno odsustvo koje je trajalo više od dve nedelje, prenep je Rojters.

Tri izvora upoznata sa materijom, koji su odbili da budu identifikovani jer nisu ovlašćeni da razgovaraju sa medijima, rekli su da će najviši diplomata Vang Ji predstavljati Kinu na sastancima u Džakarti.

Ministri spoljnih poslova Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) i Kine trebalo bi da se sastanu u četvrtak, pre samita Istočne Azije i regionalnog foruma ASEAN u petak.

Ćin (57) je u decembru preuzeo dužnost ministra spoljnih poslova od Vanga, a poslednji put je viđen u javnosti 25. juna u Pekingu nakon sastanka sa zvaničnicima iz Šri Lanke, Rusije i Vijetnama.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na upit o tome gde se Kin nalazi.

Njegovo odsustvo nije prošlo nezapaženo.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin upitan je prošlog petka o članku na američkom sajtu za političke vesti POLITICO u kojem se navode spekulacije da zdravstveni problemi možda stoje iza Kinovog odsustva. Rekao je da „nije čuo za“ izveštaj.

Ćin je trebalo da se sastane sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom prošle nedelje u Pekingu, ali je sastanak odložen nakon što je Kina obavestila EU da ti datumi „više nisu mogući“, rekao je portparol EU.

EU je obaveštena o odlaganju samo dva dana pre Borelovog planiranog dolaska 5. jula, prema izvoru upoznatom sa planovima.

Vang Ji, koji je šef spoljne politike Kineske Komunističke partije, rangiran je iznad Ćina, koji je kao ministar spoljnih poslova šef vlade za spoljnu politiku.