Kina upozorava SAD na „razorni“ efekat

Kina upozorava SAD na „razorni“ efekat

Pogrešno postupanje Vašingtona po pitanju Tajvana moglo bi da ima „razorne“ posledice po bilateralne odnose sa Pekingom, rekao je kineski ministar odbrane general Vei Fenghe svom američkom kolegi Lojdu Ostinu u sredu.

Tokom 45-minutnog telefonskog razgovora, koji je inicirala američka strana, Vei je ponovio stav Pekinga da je Tajvan „neotuđivi deo Kine”, insistirajući da je „to je činjenica i status kvo koji niko ne može da promeni”.

Kineske oružane snage žele da učine sve da zaštite teritorijalni integritet zemlje, dodao je on, prema saopštenju kineskog Ministarstva odbrane.

Vei je takođe upozorio Ostina da bi američko loše postupanje po pitanju Tajvana „imalo poguban uticaj na bilateralne odnose“.

Uprkos tome što je od 1979. priznao Peking kao jedinu legitimnu vlast u Kini, Vašington održava nezvanične veze sa samoupravnim ostrvom Tajvanom, aktivno podržavajući njegovo nastojanje za nezavisnost i snabdevajući ga oružjem.

Prošle nedelje, kineska vojska je organizovala velike vežbe u Tajvanskom moreuzu usred posete delegacije američkih senatora visokog profila Tajpeju.

Ruska vojna operacija u Ukrajini takođe je bila među temama o kojima se razgovaralo, a Vej je insistirao da SAD ne bi trebalo da iskoriste krizu „da bi blatile i pritiskale Kinu“.

U martu je američki predsednik Džo Bajden rekao kineskom lideru Si Đinpingu da će biti „posledica“ ako Peking pruži materijalnu podršku Moskvi tokom sukoba.

Kina je do sada oklevala da osudi rusku vojnu operaciju ili uvede sankcije Moskvi, zadržavajući neutralnu poziciju.

Neki američki vojni analitičari takođe su insistirali na tome da je Peking pomno pratio događaje u Ukrajini i učio lekcije pripremajući se za sopstveni napad na Tajvan.

Kineski ministar odbrane je rekao da Peking želi da uspostavi „zdrav i stabilan odnos“ sa Vašingtonom, u kojem će vojske dve zemlje jačati svoj dijalog i stupiti u pragmatičnu saradnju. Međutim, Amerikanci „ne bi trebalo da potcene odlučnost i sposobnost Kine“ da zaštiti svoje interese, dodao je Vei.

Bio je to prvi razgovor dvojice ministara otkako je Ostin preuzeo uzde Pentagona pre više od godinu dana.