Kina se nada da Nemačka podržava mirno ujedinjenje Tajvana

Kina se nada da Nemačka podržava mirno ujedinjenje Tajvana

Najviši kineski diplomata Vang Ji „nada se i veruje“ da će Nemačka podržati „mirno ujedinjenje“ Kine sa Tajvanom, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova u subotu, preneo je Rojters.

Vang je to rekao na sastanku sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, koja je u poseti Kini do subote, dodajući da je Kina svojevremeno podržavala ponovno ujedinjenje Nemačke.

„Da bi se održala stabilnost u Tajvanskom moreuzu, neophodno je da se čvrsto suprotstavimo separatističkim aktivnostima vezanim za ’nezavisnost Tajvana‘“, rekao je Vang i dodao da je „povratak Tajvana u Kinu“ važna komponenta međunarodnog poretka posle Drugog svetskog rata.

Peking, koji tvrdi da je Tajvan demokratski uređen kao kineska provincija, nikada nije isključio upotrebu sile kako bi ostrvo stavilo pod svoju kontrolu. Vlada Tajvana predsednika Cai Ing-vena odbacuje stav Kine, rekavši da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Kina je od 8. aprila organizovala trodnevne vojne vežbe oko Tajvana, uključujući simulirane precizne udare bombarderima i raketnim snagama, nakon što se Cai vratila iz Los Anđelesa, gde se sastala sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem, što je razbesnelo Peking.

Vang je takođe rekao da je Kina spremna da ojača razmenu i komunikaciju sa Nemačkom kako bi unapredila međusobno razumevanje i pripremila se za novu rundu konsultacija kinesko-nemačke vlade.