Kina postavlja uslov za nastavak pregovora sa SAD

Kina postavlja uslov za nastavak pregovora sa SAD

Vašington mora da se pozabavi štetom koju je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (D-Kalifornija) napravila svojom posetom Tajvanu ranije ovog meseca pre nego što očekuje bilo kakvu saradnju Pekinga po pitanjima vezanim za klimu, upozorilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

„Američka strana treba da otkloni negativan uticaj Pelosijevog prolaska na Tajvan“, navodi se u saopštenju ministarstva u sredu. „Ovo je neophodan uslov saradnje Kine i SAD o klimatskim promenama.

Saopštenje je očigledno usledilo kao odgovor na intervju u kojem je specijalni izaslanik Vašingtona za klimatske promene Džon Keri rekao za Fajnenšel tajms da se nada da će nastaviti razgovore sa Kinom pre klimatskog samita UN COP27 u novembru. Keri je tvrdio da Kina „kažnjava svet“ prekidajući klimatske veze sa SAD, prekidajući saradnju između dva najveća emitera gasova staklene bašte na planeti.

Međutim, kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Peking nastaviti da učestvuje na međunarodnim forumima o klimatskim promenama. Kina je prekinula klimatske i vojne veze sa SAD nakon što je Pelosi prkosila njenim upozorenjima protiv posete Tajvanu. Kontroverzna poseta potkopala je kineski suverenitet, narušila odnose SAD i Kine i ohrabrila separatiste u Tajpeju, tvrdi Peking.

Kina tvrdi da drži suverenitet nad Tajvanom, što je stav koji su SAD priznale, ali nisu podržale od 1970-ih. Kao predsednica Predstavničkog doma, Pelosi je treća osoba u američkoj vladi. Više američkih političkih delegacija posetilo je Tajpej od kraja prošle godine, uključujući pet samo ovog meseca, što je pogoršalo tenzije sa Kinom. Guverner Arizone Dag Dusi postao je u utorak poslednji američki lider koji je stigao na Tajvan.

„Postoji samo jedna Kina na svetu“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan novinarima u sredu. „Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije. Kina odlučno odbija bilo kakvu zvaničnu interakciju između SAD i Tajvana u bilo kom obliku i u bilo koje ime.

Upitan o izveštaju koji sugeriše da je Tajpej planirao da naruči avione Boeing na nagovor američkog senatora Lindzi Grejama (R-Južna Karolina), Džao je rekao da američki političari posete tom samoupravnom ostrvu koriste samo kao taktiku prikupljanja sredstava. „Vlasti DPP-a (Demokratska progresivna partija) rasipaju teško zarađeni novac naroda Tajvana i svedene su na bankomat za američke političare da traže sebične dobitke.