Kina kritikuje australijske „neverovatne primedbe“ o ratu

Kina kritikuje australijske „neverovatne primedbe“ o ratu

Kina je optužila šefa odbrane Australije za klevetu i „divlje primedbe“ zbog njegovog komentara da bi Australijanci trebalo da se „pripreme za rat“.

„Određeni australijski političari često traže sebične političke dobitke dajući divlje primedbe kako bi ocrnili Kinu i zahtevali rat“, rekao je u utorak portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

„Takve prezrene poteze vide kineski narod i međunarodna zajednica.

Ovo dolazi kao odgovor na izjavu australijskog ministra odbrane Pitera Dutona od ponedeljka, koji je izjavio da je Kina „trenutno na veoma promišljenom kursu”, dodajući „moramo da se suprotstavimo zemljama da se zagledaju u svaki čin agresije… pobrinite se da sačuvamo mir u našem regionu i za našu zemlju.”

Govoreći u emisiji Todai Shov na Kanalu Nine, Dutton je rekao: „Jedini način da očuvate mir je da se pripremite za rat i budete jaki kao država. Da se ​​ne zgrčiš, da ne budeš na kolenima i da budeš slab. To je realnost.”

Ranije je australijski ministar izjavio da njegova zemlja neće biti „potčinjena ili pokleknuta“ Pekingu.

Odnosi između Kine i Australije su se pogoršali poslednjih godina usled međusobnih optužbi za destabilizujuće aktivnosti u regionu. Premijer Skot Morison upozorio je da će Kina preći „crvenu liniju“ ako uspostavi vojnu bazu na Solomonovim ostrvima, malom arhipelagu oko 2.000 kilometara od severoistočne obale Australije. Peking je prošle nedelje potpisao sporazum o saradnji sa tom ostrvskom državom.

Vang je u ponedeljak tvrdio da su „spekulacije da će Kina izgraditi vojnu bazu na Solomonovim ostrvima čista dezinformacija koju je izmislila šačica ljudi koji skrivaju skrivene motive“.

Prošle godine, Australija je potpisala trostruki bezbednosni pakt sa SAD i Britanijom, poznat kao AUKUS. Kina je rekla da sporazum podriva mir u regionu.