Kina ismeva zahtev SAD-a

Kina ismeva zahtev SAD-a

Peking je objavio karikaturu u kojoj sugeriše da Vašington želi da buldožerom natera Peking da stane na njegovu stranu u vezi sa Ukrajinom.

Peking je ismevao pritisak Vašingtona da natera Kinu da stane na stranu u ukrajinskom sukobu, tvrdeći da je to samo slabo prikrivena pretnja.

Na karikaturi koju je na Tviteru objavio portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, u subotu je prikazana tamna ljudska figura sa pištoljem koji mu je prislonjen na glavu rukom oslikana bojama američke zastave. Natpis iznad glave glasi „Stani na moju stranu!“ Prema rečima kineskog diplomate, upravo to SAD misle kada „pritiskaju druge da zauzmu stranu“.

Čini se da Liđijan ne voli karikature, pošto je objavio nekoliko drugih tokom prošlog meseca. Sredinom marta, kineski zvaničnik je postavio mapu sveta na kojoj se nalaze samo SAD, Kanada, Velika Britanija, EU, Japan, Australija i Novi Zeland, pod nazivom „’međunarodna zajednica’ o kojoj uvek čujete”. Liđijan je sugerisao da je to ono što Zapad zaista misli kada govori o međunarodnoj zajednici.

U februaru, nakon početka ruske vojne ofanzive na Ukrajinu, predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova objavio je karikaturu na kojoj je prikazan ujak Sem koji jadikuje „Zašto Kina ne može učiniti više da pomogne u gašenju požara?“ dok gasi plamen ukrajinskog sukoba benzinom iz automata za gorivo. Liđijan je sugerisao da bi Vašington „trebao da se zapita ko je sve ovo započeo“.

SAD, Kanada, Velika Britanija, cela EU, Japan, Australija i nekoliko drugih zemalja uvele su nekoliko rundi sveobuhvatnih ekonomskih sankcija Rusiji od 24. februara. Kaznene mere ciljaju, između ostalog, sredstva centralne banke zemlje, neke od njenih najvećih komercijalnih banaka, čitave industrije, pojedinačni poslovni ljudi i najviši zvaničnici.

Kina je, međutim, pozivala na mirno rešavanje ukrajinskog sukoba, međutim, odbila da uvede sankcije Rusiji ili da nedvosmisleno osudi postupke Moskve. Početkom marta, Kina je bila uzdržana tokom glasanja u UN o antiruskoj rezoluciji, dok je nekoliko nedelja kasnije dala podršku dokumentu koji je predložila Rusija.

SAD sve više vrše pritisak na Kinu poslednjih nedelja, a predsednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken upozoravaju Peking na potencijalne „posledice“ i „troškove“ ukoliko Kina pomogne i podrži vojnu kampanju Rusije u Ukrajini, ili pomogne Moskvi da zaobiđe Zapadne sankcije.