Kina će pojačati diplomatske „napade“ na Tajvan, kaže ostrvski ministar spoljnih poslova

Kina će pojačati diplomatske „napade“ na Tajvan, kaže ostrvski ministar spoljnih poslova

Kina će pojačati svoje diplomatske „napade” na Tajvan posle prošlonedeljnog kongresa, uključujući i otimanje još nekoliko preostalih diplomatskih saveznika ostrva, rekao je u sredu tajvanski ministar spoljnih poslova.

Kineska vladajuća Komunistička partija završila je u subotu svoj kongres, učvršćujući vlast kineskog predsednika Si Đinpinga.

U izveštaju parlamentu, tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu rekao je da očekuje da će Peking pojačati svoju „bezbednosnu pretnju i diplomatsko potiskivanje“ na ostrvu, na koje Kina polaže pravo kao sopstvenu teritoriju uprkos snažnim primedbama Tajvana.

„Kina će verovatno povećati svoje napade i pretnje o Tajvanu, posebno na diplomatskom polju“, rekao je Vu poslanicima. „Ovo je ono zbog čega smo zabrinuti.“

Vu je rekao da je Tajvan primio „znake“ i obaveštajne podatke od neodređenih diplomatskih saveznika da Kina pojačava napore da namami saveznike ostrva da prebace zvanično priznanje na Peking.

Diplomatski izazovi sa kojima se suočavamo postaju sve veći i veći“, rekao je on. „Očekujući napred, naša situacija postaje sve teža.

Pod Vuovim mandatom, šest zemalja je promenilo zvanično priznanje sa Tajpeja na Peking, koji kaže da Tajvan nema pravo na međudržavne veze.

Samo 14 zemalja sada zvanično priznaje vladu ostrva, uglavnom siromašne zemlje i zemlje u razvoju u Pacifiku, Latinskoj Americi i na Karibima.

Peking i Tajpej su se međusobno optuživali da koriste „dolarsku diplomatiju“ kako bi namamili zemlje da izgrade zvanične veze sa njima.

Kina je pojačala diplomatski i vojni pritisak da pokuša da primora Tajvan da prihvati kinesku vlast. Tajvanska vlada kaže da samo 23 miliona stanovnika ostrva može odlučiti o svojoj budućnosti i da Tajvanom nikada nije vladala Narodna Republika Kina, njegovi zahtevi za suverenitet su nevažeći.