Pentagon: Kijevu nisu potrebne američke rakete da bi udario Rusiju

Pentagon: Kijevu nisu potrebne američke rakete da bi udario Rusiju

Ukrajinske bespilotne letelice dugog dometa su postale predmet pažnje nakon tvrdnji američkog ministra odbrane Lojda Ostina o njihovoj efikasnosti i ekonomičnosti u poređenju sa zapadnim projektilima. Kijev nije tražio dozvolu od bilo koga za njihovu upotrebu, što je izazvalo dodatnu pažnju u kontekstu potencijalnih udara u dubinu Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je na mogućnost otvorenog sukoba sa Zapadom ukoliko Ukrajina dobije zapadno oružje dugog dometa za udare u Rusiji. Ostin je izbegao direktno odgovaranje na pitanje o zapadnim raketama dugog dometa, sugerirajući da bi Putinova pretnja nuklearnim oružjem mogla imati efekta.

Ostin je pohvalio Ukrajinu zbog sposobnosti korišćenja bespilotnih letelica dugog dometa, ističući njihovu efikasnost i preciznost. On je naglasio ekonomičnost ovih letelica u poređenju sa skupim vođenim raketama, što bi moglo biti od ključnog značaja u vojnim operacijama.

Američka vlada je navodno vršila pritisak na Kijev zbog napada dronovima na rusku infrastrukturu, s obzirom na moguće posledice po cene nafte i političku situaciju. Ostin je izrazio zabrinutost zbog globalne energetske situacije izazvane ukrajinskim udarima na ruske rafinerije.

Moskva je odgovorila na napade dronova nizom raketnih udara koji su pogodili energetsku infrastrukturu Ukrajine. Ovi događaji su doveli do smanjenja broja ukrajinskih napada iz daljine u poslednje vreme.