Kevin Makarti podržava Trampa za predsednika

Kevin Makarti podržava Trampa za predsednika

Republikanski poslanik u penziji Kevin Makarti, svrgnuti bivši predsednik Predstavničkog doma, rekao je da podržava Donalda Trampa za predsednika i da će razmisliti o tome da bude u njegovom kabinetu ako bi lider GOP-a ponovo osvojio Belu kuću.

Makarti je imao težak odnos sa bivšim predsednikom, posebno kada je odbio da javno podrži Trampovu kandidaturu za drugi mandat, uprkos tome što je bio jedan od njegovih najranijih i najlojalnijih saveznika. Ali izgleda da uvek popravljaju stvari, i dok se Makarti spremao da napusti Kongres, on je klimnuo glavom.

„Podržaću predsednika. Podržaću predsednika Trampa“, rekao je Makarti u odlomcima intervjua koji će biti emitovan ovog vikenda na „CBS Nevs Sundai Morning“.

Makarti nije obelodanio svoje planove posle Kongresa, ali je upitao da li bi bio voljan da služi u Trampovom kabinetu, rekao je: „Na pravoj poziciji, vidi, da li, ako sam ja najbolja osoba za taj posao, da.

„Vidite, radio sam sa predsednikom Trampom na mnogim politikama. Ja, mi smo radili zajedno da osvojimo većinu“, rekao je Robertu Kosti iz CBS-a u intervjuu, njegovom prvom emitovanju na televiziji od kada je najavio da će napustiti Kongres. „Ali mi takođe imamo odnos u kome smo veoma iskreni jedni prema drugima.

Poslanici GOP-a, čak i oni koji su se s vremena na vreme snažno suprotstavili Trampu, brzo padaju u red iza pretpostavljenog partijskog kandidata, dok brišu i ignorišu neke od njegove alarmantnije autoritarne retorike.

Makarti je, dok je predvodio slabu većinu republičke stranke u Predstavničkom domu, uskratio svoju podršku Trampu jer je pokušavao da zadrži neutralniji stav i prikupljanje sredstava od bogatih donatora, od kojih su neki napali bivšeg predsednika.

Takođe imajući na umu da veliki broj običnih poslanika dolazi iz kongresnih okruga koje je osvojio predsednik Džo Bajden, Makarti je odustao od svoje podrške kako ih ne bi doveo u političku vezu.

Ali Makarti, koji je zavisio od Trampove podrške da postane predsednik posle napornog spektakla od 15 glasova u januaru, često se vraćao Trampu.

Nakon napada Trampovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021. godine, Mekarti je to najpre nazvao jednim od najtužnijih dana koje je doživeo u Kongresu, svalivši krivicu na bivšeg predsednika – samo da bi jurnuo na Trampovu mar- a-Lago klub na Floridi nedeljama kasnije da popravi vezu.

Mekartija su u oktobru svrgli sa mesta predsednika Predstavničkog doma njegovi kritičari, uključujući i neke od najlojalnijih Trampovih saveznika iz Predstavničkog doma.