Belgija predlaže oduzimanje prava slasa Mađarskoj u EU

Belgija predlaže oduzimanje prava slasa Mađarskoj u EU

Belgijski ministarka spoljnih poslova, Hađa Lahbib, istakla je da bi EU trebalo hrabro da koristi svoje mehanizme kako bi zaštitila vrednosti Unije. Njena izjava dolazi u trenutku kada Belgija, zajedno sa drugim zemljama, izražava frustraciju zbog protivljenja Mađarske ključnim planovima EU, uključujući podršku Ukrajini u sukobu sa Rusijom.

Lahbib je naglasila da je član 7, koji uključuje suspenziju prava glasa, sada potrebno aktivirati protiv Mađarske kako bi se osigurala budućnost Unije. Optužbe protiv Mađarske uključuju blokiranje trgovinskih ograničenja prema Rusiji i ograničavanje finansiranja Ukrajine.

Belgija smatra da Mađarska zloupotrebljava svoje pravo veta u EU, posebno u vezi sa ključnim pitanjima koja su od vitalnog značaja za zajednicu. Vladajuća stranka u Mađarskoj, Fides, predvođena premijerom Viktorom Orbanom, često se protivi odlukama EU koje smatra suprotnim mađarskim nacionalnim interesima. To je dovelo do zastoja u donošenju odluka koje bi mogle imati dalekosežne posledice po budućnost Unije.

Pretnje aktiviranjem člana 7, iako suzbijene ranije neslaganjima među državama članicama, sada dobijaju na značaju. Belgija smatra da je ovaj trenutak ključan za budućnost Evropske unije i da se mehanizam mora koristiti efikasno kako bi se zaštitile vrednosti i interesi Unije.

Očekuje se da će se rasprava o ovom pitanju intenzivirati u narednim nedeljama, posebno kako se Mađarska priprema da preuzme rotirajuće predsedavanje Savetom EU u julu. Odluka o aktiviranju člana 7 za Mađarsku mogla bi imati dalekosežne posledice po odnose unutar Unije, kao i po budućnost evropske politike i strategije.