Katalonija na kriznom raskršću: Regionalni izbori diktuju budućnost Španije

Katalonija na kriznom raskršću: Regionalni izbori diktuju budućnost Španije

U nedelju će se u Kataloniji održati regionalni izbori koji će imati dalekosežne posledice na nacionalnu politiku Španije. Glasanje će predstavljati test snage separatističkog pokreta u bogatom severoistočnom delu Španije, ali i za politiku premijera Pedra Sančeza.

Više od 5,7 miliona birača ima pravo da izabere poslanike za regionalni parlament sa sedištem u Barseloni. Separatisti već drže regionalnu vlast više od jedne decenije, ali se ankete i nacionalni izbori u julu naznačuju da podrška otcepljenju opada.

Iako je bivši regionalni predsednik Karles Pudždemon u bekstvu od španskih zakona, on se kandiduje na ovim izborima dok vodi kampanju iz južne Francuske. Puigdemont se nada da će biti očišćen od pravnih problema nakon što španski parlament odobri spornu amnestiju za njega i druge separatiste.

Premijer Sančez je vodio kampanju zajedno sa Salvadorom Ilom, kandidatom socijalista. Izbori će biti bitka između separatističkih stranaka, ali i zastranjivanja unutar separatističkog kampa.

S obzirom na devet učestvujućih stranaka, očekuje se da nijedna neće osvojiti apsolutnu većinu od 68 mesta u Domu, što će činiti sklapanje koalicija kritičnim za budućnost Katalonije i Španije.