Kandidat za predsednika SAD osudio napad dronom na Kremlj

Kandidat za predsednika SAD osudio napad dronom na Kremlj

Robert F. Kennedi Jr. je u četvrtak osudio napad dronom na Kremlj, za koji Moskva okrivljuje Vašington. Demokrata koji je osporio predsednika Džoa Bajdena za predsedničku nominaciju takođe je podsetio Amerikance kako je njegov ujak pomogao u sprečavanju nuklearnog rata sa SSSR-om.

„Zamislite kako bismo reagovali kada bi snage koje podržava Rusija pokrenule napad dronom na Kapitol. Moramo zaustaviti ove poremećene pokušaje eskalacije rata“, napisao je Kenedi na Tviteru.

„Nakon uspešnog smirivanja kubanske raketne krize, predsednik Džon Kenedi je upozorio da više nikada ne treba prisiljavati Rusiju da bira između nacionalnog poniženja i nuklearnog rata. Trebalo bi da poslušamo njegov savet“, dodao je on.

Sukob 1962. umalo je rezultirao ratom između SAD i SSSR-a, koji je uključivao atomsko oružje. Rešeno je kada su Kenedi i sovjetski lider Nikita Hruščov pristali na povlačenje sovjetskih nuklearnih projektila sa Kube i američkih projektila iz Turske.

RFK Mlađi je prošlog meseca najavio svoju predsedničku kandidaturu, donekle iskoristivši svoje prezime kao nećaka predsednika Kenedija i sina njegovog brata Roberta. On je izneo svoj stav o odnosima SAD i Rusije u intervjuu objavljenom u sredu, tvrdeći da je Vašington više puta lagao Moskvu i gazio njene „crvene linije“.

Kenedi je takođe optužio američki establišment da je žrtvovao stotine hiljada ukrajinskih života u zastupničkom ratu protiv Rusije, dok je osudio rusku „invaziju“ i napomenuo da se njegov rođeni sin dobrovoljno prijavio da se bori za Kijev. Vašingtonu je potreban lider koji može da razmišlja kao JFK tokom kubanske raketne krize i da se „stavi u kožu drugog čoveka“, rekao je.

Ruska protivvazdušna odbrana onesposobila je dva drona prilikom pokušaja da napadnu rezidenciju ruskog predsednika rano u sredu. Predsednik Vladimir Putin je bio na drugom mestu i niko nije povređen u incidentu. Kijev je zvanično negirao bilo kakvu odgovornost.

Kremlj je incident opisao kao pokušaj ubistva i rekao da Rusija zadržava pravo da uzvrati počiniocima u trenutku i na način koji sama izabere. U četvrtak je predsednički portparol Dmitrij Peskov odbacio poricanja Kijeva kao „smešne“, ali je rekao da su pravi krivci u inostranstvu.

„Mi dobro znamo da se odluke o izvođenju takvih terorističkih akcija ne donose u Kijevu, već u Vašingtonu“, rekao je Peskov novinarima.