Kandidat za predsednika SAD obustavio kampanju

Kandidat za predsednika SAD obustavio kampanju

Bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi najavio je odlazak iz predsedničke trke 2024. godine, priznajući da mu nedostaje put do pobede. Kandidat je bio među nekoliko republikanaca koji su glasno kritikovali bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Obraćajući se pristalicama u Nju Hempširu u sredu, manje od dve nedelje pre početka predizbora republikanaca u državi, Kristi je rekla da je odustajanje „prava stvar za mene“, ali se zaklela da nikada „neće omogućiti Donaldu Trampu da ikada bude ponovo predsednik Sjedinjenih Država“.

„Večeras mi je jasno da ne postoji put da dobijem nominaciju, zbog čega prekidam svoju večeras kampanju za predsednika Sjedinjenih Država“, dodao je bivši guverner.

Odluka je uslijedila nakon nevjerovatnog broja anketa za republikansku nadu dok se birači pripremaju za prvi krug takmičenja 2024. godine. Novo istraživanje Si-En-Ena sprovedeno zajedno sa Univerzitetom u Nju Hempširu pokazalo je da Kristi zaostaje daleko u zaostatku u sving državi, zarađujući samo 12 odsto glasova. U međuvremenu Tramp, lider GOP-a, nastavlja da vodi u grupi sa 39%, a bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli je dobila 32% u anketi.

Pre nego što je najavio da će istupiti iz trke na događaju u Nju Hempširu, Kristija se čulo kako udara svoje republikanske rivale na vruć mikrofon, govoreći da će Hejli „popušiti“ u trci i da „nije dorastao ovome“. Takođe je imenovao guvernera Floride Rona DeSantisa, za kojeg je rekao da ga je nazvao „skamenjenim“, iako je audio prekinut pre nego što je mogao da završi. Christie kampanja je odbila da komentariše incident.

Kandidatura Kristija za Belu kuću bila je uglavnom usredsređena na kritiku Trampa, kojeg je Kristi ranije podržavao tokom izbornog ciklusa 2016. U oglasu za napad objavljen prošle nedelje, bivši guverner je priznao da je to bila „greška“, tvrdeći da je podržao Trampa samo „zato što sam mislio da mogu da ga učinim boljim kandidatom i boljim predsednikom“.

U svom obraćanju u sredu, odlazeći kandidat uputio je oproštajni udarac Trampu, rekavši da je on „besna“ osoba i da će se „[staviti] pred narod ove zemlje“. Kristi je dodao da ne planira da podrži bilo koju drugu kandidaturu republikanaca.