Kandidat za predsednika Ekvadora obećava bolju policiju i socijalne programe

Kandidat za predsednika Ekvadora obećava bolju policiju i socijalne programe

Kandidat za predsednika Ekvadora Kristijan Zurita, koji se kandiduje umesto svog prijatelja, ubijenog kandidata Fernanda Viljavisensija, rekao je u utorak da bi bolje opremio policiju i obezbedio obaveštajne protokole za borbu protiv kriminala i koristio međunarodne zajmove za ojačati socijalne programe, prenosi Rojters.

Viljavisencio je ubijen prošle nedelje kada je napustio kampanju. Njegovo ubistvo ostavilo je mnoge glasače da se pitaju da li da učestvuju na nedeljnim izborima, jer je skrenulo pažnju na naglo pogoršanje bezbednosti u Ekvadoru.

Kao i njegov prethodnik, Zurita je istraživački novinar poznat po praćenju navodne korupcije.

Dvojica muškaraca su zajedno radili na 300 istraga tokom poslednje decenije, rekao je Zurita (53) u intervjuu Rojtersu u utorak.

„Do prošle subote sam bio novinar,“ rekao je on, dodajući da mu Vilavisencio nikada ne bi oprostio da je dozvolio da kampanja umre. „Mi to radimo za Fernanda, radimo to da njegov glas ne utihne.

Viljavisensijeva smrt mora biti temeljno istražena, dodao je Zurita, a s obzirom na to koliko je korupcije Vilavisensija razotkrio, lista osumnjičenih je duga.

„Već su ubili Fernanda. Nema više potrebe za prijetnjama. Ako su ga ubili, znamo da dolaze po nas“, rekao je Zurita, koji je dodao da se ne boji. „Jedini način je da se suočimo s tim.“

Policija mora da ima tehnologiju koja joj je potrebna za adekvatnu borbu protiv kriminala, rekao je Zurita, kao i snažan i dobro regulisan obaveštajni protokol za bezbednosne službe.

„Kako se boriti protiv nečega tako velikog i moćnog? Mora postojati niz razmatranja koji prvo računaju socijalna pitanja. I drugo, dovodi policiju u red.“

Napori bi mogli da se finansiraju kreditima drugih zemalja, rekao je Zurita, a porezi bi trebalo da budu smanjeni za preduzeća koja zapošljavaju mlade ljude.

„Ako nema društvenih investicija i posla, (nesigurnost) će rasti“, rekao je Zurita.

Novi talas migracija podstaknut nezaposlenošću stavio je ekonomiju koja se bori u prvim redovima zabrinutosti mnogih glasača.

Vlada mora da obezbedi da mala preduzeća mogu da rade bez straha od iznude i da radnici mogu da biraju koliko sati žele da rade, rekao je Zurita, pre nego što razmisli o koracima za privlačenje stranih investicija.

Neće biti vremena tokom skraćenog predsedničkog perioda, koji će trajati samo do maja 2025, za novu naftnu rundu ili druge velike napore stranih ulaganja, dodao je on.

„Ono o čemu možemo da razmišljamo su ponovni pregovori o (naftnim) ugovorima sa postojećim kompanijama“, rekao je Zurita.

Izveštaj koji je Villavicencio podneo kancelariji državnog tužioca dan pre svoje smrti odnosio se na ugovor između državne naftne kompanije Petroecuador i vrhunske kompanije za naftne usluge SLB, ranije poznate kao Schlumberger, rekao je Zurita.

Cena proizvodnje po barelu navedena u ugovoru ide u prilog francuskoj kompaniji i šteti Petroekvadoru, rekao je on. SLB nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Druga stranka osporava njegovu kandidaturu, rekao je Zurita, što bi moglo da spreči izborne vlasti da ga odobre do nedelje, na dan glasanja.

To blokira njegove šanse da se oglašava, iako je izborno veće saopštilo da će se svi glasovi za Viljavisensija, koji će se pojaviti na već odštampanim glasačkim listićima, računati za njegovu zamenu.

„Ako ne odobre (kandidaturu) sve će biti uzaludno“, rekao je Zurita.

Nacionalni izborni savet saopštio je da još nije dobio prigovor na kandidaturu.

Zurita se istorijski sukobio sa bivšim predsednikom Rafaelom Koreom, čija je kandidatkinja Luisa Gonzales vodila ankete.

Correa je tužio Zuritu za moralnu povredu zbog knjige o poslovima njegovog brata i dobio nagodbu, ali je kasnije oprostio novinaru. Zurita nikada nije platio odštetu.