Trudo će ispitati kinesko mešanje u izbore

Trudo će ispitati kinesko mešanje u izbore

Premijer Džastin Trudo rekao je u ponedeljak da će imenovati specijalnog istražitelja koji će odlučiti da li treba da se sprovede javna istraga o izveštajima o kineskom mešanju u izbore u Kanadi, preneo je AP.

Trudo takođe traži da odbor za nacionalnu bezbednost parlamenta ispita poverljive informacije o tom pitanju.

Globe and Mail, pozivajući se na neidentifikovane obaveštajne izvore, izvestio je prošlog meseca da je Kina više volela da vidi Trudoove liberale ponovo izabrane na izborima 2021. i da je radila na tome da porazi konzervativne političare koji se smatraju nenaklonjenim Pekingu.

Opozicione stranke zahtevaju punu javnu istragu.

Trudo je odbio da to sada uradi, ali je rekao da će imenovati nezavisnog specijalnog izvestioca koji će odlučiti da li je potrebna javna istraga. Trudo je rekao da će se pridržavati preporuke.

„Zatražićemo od nezavisnog specijalnog izvestioca, kao jedan od prvih zadataka njihovog mandata, da Vladi da preporuku šta će biti odgovarajući sledeći korak — bilo da je to istraga, istraga ili sudska revizija — i šta obim tog posla može biti“, rekao je Trudo.

Trudo je rekao da se „svi politički lideri slažu da na ishode izbora 2019. i 2021. nije uticalo strano mešanje. Ali čak i ako to nije promenilo rezultate naših izbora, svaki pokušaj mešanja bilo kog stranog aktera je zabrinjavajući i ozbiljan.”

Lider opozicionih konzervativaca Pierre Poilievre ranije je u ponedeljak kritikovao ideju da se uključi parlamentarni odbor.

On je rekao da bi to rezultiralo samo time da zvaničnici opozicionim poslanicima iznesu „neke informacije, a zatim ih zakunu na tajnost kako više nikada ne bi mogli da govore o tome. Tako efikasno, to bi bio trik da pokušate da sprečite bilo koga da raspravlja o ovoj temi.

Komisija državnih službenika nedavno je objavila izveštaj u kojem se zaključuje da je bilo pokušaja stranih mešanja, ali nijedan nije uticao na ishod izbora.

„Odavno znamo, kao što je nezavisni izveštaj ponovo potvrdio prošle nedelje, da su kineska vlada i drugi režimi poput Irana i Rusije pokušali da se mešaju ne samo u našu demokratiju, već i u našu zemlju uopšte, bilo da se radi o našim institucijama, našim poslovima, našim istraživačkim ustanovama ili u svakodnevnom životu naših građana“, rekao je Trudo.

U međuvremenu, Kraljevska kanadska konjička policija saopštila je u ponedeljak da istražuje moguća kršenja Zakona o bezbednosti informacija u vezi sa nedavnim medijskim izveštajima o navodnom stranom mešanju u poslednja dva savezna izbora.