Kanadski premijer Trudeau napao novog lidera konzervativaca kao „nepromišljenog“

Kanadski premijer Trudeau napao novog lidera konzervativaca kao „nepromišljenog“

Kanadski premijer Džastin Trudo u ponedeljak je napao poslanika veterana Pjera Poljevra, koji je izabran za novog lidera suprotstavljene Konzervativne partije, zbog, kako je Trudo nazvao „nepromišljenom“ ekonomskom politikom, piše Rojters.

Poilievre (43) je u subotu obezbedio 68 odsto glasova svoje stranke i postao šesti šef Konzervativne stranke od 2015, perioda u kojem su konzervativci izgubili tri izbore od Trudoa.

Govoreći na sastanku svog poslaničkog kluba liberala u Sent Endruzu, Nju Branzvik, Trudo je rekao da će „prozivati veoma upitne, nepromišljene ekonomske ideje“ i da „napad na institucije koje čine naše društvo pravednim, bezbednim i slobodnim nije odgovorno rukovodstvo .“

Poaljevrovu prethodnicu, Erin O’Tul, stranka je zbacila u februaru nakon što je izgubila na prošlogodišnjim izborima od Trudoa.

Dok se novi nacionalni izbori ne očekuju do 2025. godine, anketari gledaju na konzervativce predvođene Poaljevrom kao na strašnog protivnika liberalima, posebno ako se Trudo, koji je već sedam godina na vlasti, kandiduje po četvrti put.

U parlamentu i tokom svoje kampanje za liderstvo, Poilievre je okrivio Trudoovu ekonomsku politiku i Banku Kanade za podsticanje inflacije, a podržao je i antivladine demonstrante koji su paralizovali centar Otave u februaru.

Takođe je promovisao kriptovalute, uključujući Bitcoin, kao način za borbu protiv inflacije.

Trudeau se podsmehnuo Poilievrovom stavu o kriptovalutama, rekavši da bi „svako ko bi sledio taj savet video uništenu svoju životnu ušteđevinu“.

Kriptovalute su ove godine drastično pale.

Poilievre je, govoreći ranije, pozvao vladu da obuzda potrošnju i obeća da neće povećavati poreze.

„Troškovi vlade povećavaju troškove života. Pola triliona dolara inflatornog deficita znači više dolara koji nadmeću cenu robe koju kupujemo i kamate koje plaćamo,“ rekao je Poljevr.