Kanada: Skoro 1.5 milion imigranata do 2025.

Kanada: Skoro 1.5 milion imigranata do 2025.

Kanada planira da dovede 1,45 miliona stalnih stanovnika u naredne tri godine, povećavajući svoje imigracione ciljeve kako bi ublažila nedostatak radne snage i nadoknadila starenje radne snage.

Vlada premijera Džastina Trudoa ima za cilj da sledeće godine primi 465.000 stalnih stanovnika, 485.000 2024. i 500.000 2025. godine, rekao je ministar za imigraciju Šon Frejzer.

Brojke za 2023. i 2024., objavljene u utorak u Torontu, podignute su od ranijih procena od 447.055 i 485.000, respektivno. Trogodišnji broj bi predstavljao skoro 4% planiranog povećanja stanovništva Kanade.

„Kanadi treba više ljudi“, rekao je Frejzer novinarima u jednoj trgovačkoj školi. „Imigracija nije nešto što mi radimo. To smo mi.”

Tokom proteklih nekoliko godina, imigraciona politika otvorenih vrata Kanade pomogla je njenom stanovništvu da raste najbržom stopom među zemljama Grupe sedam. Ali neki imigranti optužuju vladu da ih koristi kao oblik „jeftine radne snage“, a mnogi se i dalje suočavaju sa izazovima u pronalaženju poslova koji odgovaraju njihovim veštinama i kvalifikacijama.

Povećani ciljevi biće podržani uvođenjem novih alata sledeće godine koji će omogućiti vladama da počnu da ciljaju pridošlice u određenim zanimanjima kako bi se obezbedilo bolje usklađivanje sa industrijama koje trpe najintenzivniji nedostatak radne snage, rekao je Frejzer.

„Ovogodišnji plan nivoa imigracije će pomoći preduzećima da pronađu radnike koji su im potrebni, postavi Kanadu na put koji će doprineti našem dugoročnom uspehu i omogućiti nam da ispunimo ključne obaveze prema ugroženim ljudima koji beže od nasilja, rata i progona“, rekao je.