Još jedan evropski lider podneo ostavku

Još jedan evropski lider podneo ostavku

Kaja Kalas, prva žena premijer Estonije, podnela je u petak ostavku predsedniku Alaru Karisu. Ovaj potez je deo višemesečnih napora da se sastavi nova koaliciona vlada, nakon što je Kalas izgubila podršku svog nekadašnjeg mlađeg partnera, a sa njim i parlamentarnu većinu. Novi kabinet će uključivati tri stranke i, nakon što bude finalizovan, očekuje se da će Riigikogu ponovo odobriti Kalasa za premijera.

„Sama sam podnela ovaj predlog ostavke“, rekla je Kalas za estonski list Delfi, objašnjavajući da želi da izbegne „buku i nezadovoljstvo“ ako jednostavno imenuje nove ministre.

Saopštenje je usledilo nakon što je njena Reformska stranka postigla sporazum o podeli vlasti sa dve manje stranke, Socijaldemokratama i Isamaom (Otadžbina).

„Habemus papam“, napisao je Kalas na Tviteru u petak, koristeći latinski izraz za izbor novog pape da najavi dogovor.

Baltička država se suočava sa krizom kabineta od 3. juna, kada se Kalasova koalicija sa Partijom centra (Eesti Keskerakond, EK) raspala zbog nastojanja da se svo osnovno obrazovanje napravi samo na estonskom – zabrani upotrebe ruskog jezika u bivšoj sovjetskoj republici.

Odlazak centrista ostavio je Kalasu samo 34 mesta u parlamentu od 101 člana, što je značilo da bi socijaldemokrate i Isamaa mogli da sklope tešku pogodbu za svojih devet, odnosno 12 mesta.

Pored zakona o obrazovanju, tri strane su se spotaknule oko porodičnih i energetskih subvencija, pošto se Estonija suočila sa naglom porastom cena energije zbog embarga EU protiv Rusije. Iako su postigle dogovor o politici, tri stranke i dalje rade na sastavu nove vlade. Lider socijaldemokrata, Lauri Laanemets, rekao je da bi to moglo da bude na snazi do kraja sledeće nedelje.

Predsednik Karis je pozdravio novi koalicioni sporazum, rekavši da je došao „u dvanaestom satu“ i da se nova vlada mora brzo formirati usred „akutne bezbednosne krize“ za koju je okrivio Moskvu.

„Estonija će imati nove ministre koji moraju brzo da počnu da rade na vođenju naših ljudi kroz izazove inflacije i cena energije koji su pred nama u jesen i zimu“, rekao je Karis, prenosi nacionalna televizija ERR.

Kalas je postala premijer u januaru 2021, nakon ostavke centrističkog premijera Jurija Ratasa, nakon skandala. Bila je glasni zagovornik antiruskih sankcija zbog sukoba u Ukrajini, pozivajući EU da naoruža vladu u Kijevu. Čak i dok je pregovarala o novoj vladi u petak, tvitovala je o novom novčiću od 2 evra koji je iskovala estonska centralna banka, a na kome će se nalaziti slogan „Slava Ukrajini“ (Slava Ukrajini).