Jordan otkazao samit sa Bajdenom i egipatskim liderom u Amanu

Jordan otkazao samit sa Bajdenom i egipatskim liderom u Amanu

Jordan je otkazao samit koji je trebalo da bude domaćin u Amanu u sredu sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom i egipatskim i palestinskim liderima kako bi razgovarali o Gazi, rekao je ministar spoljnih poslova Ajman Safadi, piše Rojters.

Safadi je rekao da će sastanak biti održan u vreme kada bi se strane mogle dogovoriti da okončaju „rat i masakre protiv Palestinaca“, okrivljujući Izrael svojom vojnom kampanjom da je gurnuo region na „ivicu ambisa“.

Od Bajdena se očekivalo da napravi vrtoglav put do Izraela gde će se kasnije uputiti u Jordan i prema rečima jordanskih zvaničnika sastati se sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Jordanski kralj Abdulah bio bi domaćin četvorosmernog samita, koji bi na svom dnevnom redu imao potrebu za dobijanjem humanitarne pomoći Gazi kako bi se sprečila humanitarna katastrofa i smirio sukob sa Izraelom.

Abdulah je okrivio Izrael za eksploziju u bolnici u Gazi u kojoj je u utorak poginulo oko 500 Palestinaca, rekavši da je to „sramota za čovečanstvo“ i pozvao Izrael da odmah prekine svoju vojnu kampanju protiv Gaze. Izraelski i palestinski zvaničnici krivili su jedni druge za smrt.

Monarh je upozorio da je odgovor Izraela nakon smrtonosnog prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno i povređeno više od 1.000 Izraelaca prevazilazi pravo na samoodbranu na kolektivno kažnjavanje palestinskih civila.