Jermenski lider putuje u Rusiju uprkos tenzijama i obećava saradnju ekonomskog bloka

Jermenski lider putuje u Rusiju uprkos tenzijama i obećava saradnju ekonomskog bloka

Jermenski premijer Nikol Pašinjan, čiji su odnosi zemlje sa Rusijom postali napeti ove godine, rekao je u ponedeljak da će, kada Jermenija preuzme rotirajuće predsedavanje ekonomskim savezom kojim dominira Moskva, pokušati da potisne politiku koja ometa regionalnu integraciju.

Jermenija treba da postane predsedavajuća Evroazijske ekonomske unije 2024. Blok, osnovan 2014, uključuje Belorusiju, Kazahstan i Kirgistan zajedno sa Rusijom i Jermenijom i podstiče slobodno kretanje roba i usluga.

Pašinjan je prošle godine uvredio Rusiju odbijanjem da dozvoli bezbednosnom savezu predvođenom Moskvom da održi vežbe u Jermeniji i odbijanjem da prisustvuje samitu alijanse.

Rusija je takođe bila ljuta kada se Jermenija pridružila Rimskom sporazumu, kojim je osnovan Međunarodni krivični sud koji je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina pod optužbom za ratne zločine zbog deportacije dece tokom rata sa Ukrajinom.

Međutim, Pašinjan je u ponedeljak prisustvovao sastanku Vrhovnog saveta sindikata u Sankt Peterburgu.

Unija „i njeni ekonomski principi ne bi trebalo da budu u korelaciji sa političkim ambicijama“, rekao je Pašinjan na sastanku. Jermenija „pokušava da suzbije sve pokušaje politizacije evroazijskih integracija“.

Jermenija je u velikoj meri zavisna od ruske trgovine i u njoj se nalazi ruska vojna baza, ali odnosi su se pogoršali u protekloj godini pošto ruske mirovne snage nisu uspele da deblokiraju put koji vodi od Jermenije ka etničkom jermenskom regionu Nagorno-Karabaha u Azerbejdžanu.

Azerbejdžan je preuzeo punu kontrolu nad regionom u munjevitoj ofanzivi u septembru.