Japan pojačava sankcije protiv Rusije

Japan pojačava sankcije protiv Rusije

Tokio je odobrio nove sankcije protiv Rusije, zamrzavajući imovinu kompanija i stotina pojedinaca.

Japan je u utorak odobrio dodatne sankcije Rusiji, zamrzavajući imovinu još 398 ruskih pojedinaca. Na listi su članovi porodica najviših ruskih zvaničnika, odnosno supruga ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i dve ćerke predsednika Vladimira Putina, Marija Voroncova i Katerina Tihonova.

„Da bi sprečila dalju eskalaciju krize, ostvarila prekid vatre što je pre moguće i zaustavila rusku invaziju na Ukrajinu, naša zemlja mora da uvede oštre sankcije Moskvi dok radi sa međunarodnom zajednicom“, rekao je glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno. konferencija za štampu.

Ovim potezom ukupan broj ruskih pojedinaca koji su podvrgnuti zamrzavanju sredstava od strane japanskih vlasti od početka sukoba između Moskve i Ukrajine krajem februara, iznosi 499. Do sada je Tokio ciljao na najviše ruske zvaničnike i zakonodavce, uključujući Putina i Lavrova, kao i na visoke vojne komandante. Nije odmah bilo jasno da li je neko od pogođenih Rusa zaista imao sredstva u Japanu za zamrzavanje.

Japan će takođe zamrznuti sredstva još 28 ruskih organizacija za koje se veruje da su povezane sa vojnom industrijom zemlje. Zamrzavanje će takođe uticati na dve vodeće ruske banke, Sberbanku i Alfa banku, a ograničenja će početi 12. maja.

U odvojenom potezu, japanski ministar ekonomije Koiči Hagiuda najavio je da će zemlja uvesti dodatne zabrane uvoza ruske robe. Na listi se nalazi ukupno 38 roba koje su pod zabranom, i to određene mašine, proizvodi od drveta i neka alkoholna pića, uključujući i votku.

Zabrana uvoza će stupiti na snagu sledećeg utorka. Roba koja podleže zabrani može se lako nabaviti negde drugde i izabrati kako bi se smanjio uticaj na sopstvenu ekonomiju Japana, objasnio je Hagiuda.

Ministar je takođe ponovio obećanje o postepenom ukidanju uvoza ruskog uglja, koje je Tokio dao prošle nedelje. Međutim, nije precizirao kada će se to tačno desiti, objašnjavajući da se taj potez prvo mora pažljivo isplanirati.

„Prvo ćemo pažljivo proceniti potražnju električne energije za leto i zimu, kao i uticaj na industriju“, rekao je on.