Izrael da ukori Ukrajinu

Izrael da ukori Ukrajinu

Ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgenij Korničuk biće pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Izraela da mu se izreče zvanična opomena zbog svoje javne osude odnosa njegovog domaćina sa Rusijom, saopštio je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen na brifingu za novinare u nedelju.

Korničuk je optužio Izrael da je stao na stranu Rusije pod maskom „neutralnosti“, tvrdeći da je „niz kontroverznih događaja koji su se desili od početka 2023. godine, zajedno sa skoro potpunim nedostatkom humanitarne pomoći Ukrajini“.

Osuđujući ukrajinske „oštre” primedbe, Koen je uzvratio: „Uprkos složenosti sa Rusijom, Izrael je stajao uz Ukrajinu od početka rata do danas, javno je podržavao njen teritorijalni integritet i njen suverenitet i glasao za osudu Rusije na međunarodnim forumima.

„Izrael je uputio humanitarnu pomoć Ukrajini na način bez presedana“, nastavio je on, napominjući da će ovogodišnja suma premašiti čak i prošlogodišnjih 80 miliona NIS i ističući da bi sistem za upozoravanje na rakete koji Izrael trenutno „prilagođava“ Kijevu na kraju spasio. Ukrajinci žive.

Osim što se žalio na nedovoljnu finansijsku pomoć, Korničukov post tvrdi da je Koenova poseta Kijevu u februaru bila „neuspešna“ i optužio premijera Benjamina Netanjahua da je smislio „potpuno izmišljene i spekulativne pretpostavke“ kako bi opravdao odbijanje da naoruža Ukrajinu. U intervjuu prošle nedelje, Netanjahu je rekao za Jerusalem Post da ima „zabrinutost“ da bi bilo koji sistem naoružanja koji je dat Ukrajini na kraju mogao da završi u Iranu i da bude upotrebljen protiv samog Izraela.

„To nije teoretska mogućnost“, insistirao je premijer, ističući: „To se zapravo dogodilo sa zapadnim protivtenkovskim oružjem koje sada nalazimo na našim granicama. Tako da ovde moramo biti veoma oprezni“. Korničuk je odbacio te zabrinutosti, negirajući da je oružje u pitanju tek stiglo sa ukrajinskog fronta.

„Nedavanje oružja [Ukrajini] je samo odluka da se udovolji Rusima“, rekao je on, izjavivši da je „takozvana ’neutralnost‘“ Izraela takođe „jasan proruski stav“.

Izrael bi jedino mogao da „ bude na [] desnoj strani istorije“ – i „podrži slobodu i demokratski svetski poredak“ – naoružavanjem Ukrajine, tvrdio je Korničuk, tvrdeći da zemlja ignoriše želje „globalne jevrejske dijaspore“ odbijanjem da snabdeva raketne odbrambene sisteme poput željene Gvozdene kupole do Kijeva. „Ne možete dobiti rat sa zavojima i antibioticima.“

Izrael se borio da održi neutralnost u vezi sa ukrajinskim sukobom. Zemlja je prošlog meseca potpisala sporazum sa Rusijom o otvaranju filijale ruske ambasade u zapadnom Jerusalimu, što je dodatno razbesnelo Kijev, dok je ambasadora Izraela u Ukrajini prošle nedelje kritikovala Moskva zbog toga što brani kultno poštovanje Ukrajine prema svojim nacističkim kolaboracionistima „herojima“.