Izbori za Evropski parlament: Desnica i krajnja desnica približavaju se većini

Izbori za Evropski parlament: Desnica i krajnja desnica približavaju se većini

Krajnje desničarska grupa Evropskog parlamenta Identitet i demokratija (ID) i konzervativni evropski konzervativci i reformisti (ECR) nalaze se na trećem i četvrtom mestu uoči izbora za Evropski parlament u junu 2024. godine.

O tome svedoči zajednička analiza projekata Europe Elects i Euractiv.

Prognoza pokazuje da „Identitet i demokratija“ može da osvoji 12,5 odsto glasova na izborima za Evropski parlament i dobije 93 mesta, postajući treća najveća grupa. Najviše glasova za predstavnike ID daju Francuska, Nemačka i Holandija, dok je u Italiji krajnje desničarska „Liga” inferiorna u odnosu na centristiju „Braću Italije” iz ECR.

Evropski konzervativci i reformisti mogu da računaju na 10,9 odsto glasova – uglavnom zahvaljujući „Braći Italije”.

Istovremeno, oni će biti peti po broju mandata sa 80 mandata – odmah posle liberalne grupe Obnovi Evropu, kojoj se predviđa da će imati 84 mesta za 10,3 odsto glasova.

Prognoza Europe Elects i Euractiv pokazuje da je Evropska narodna partija desnog centra i dalje najpopularnija grupa u Evropskom parlamentu: može da dobije 23,5% glasova i 178 mesta, a najviše glasova za nju će dobiti u trećina zemalja EU – Grčka, Bugarska, Letonija, Finska, Poljska, Nemačka, Slovenija, Hrvatska i Španija.

Tako bi sve desničarske grupe, kao i mađarska partija Fides i francuska krajnje desničarska Rekonkista, koje nisu deo grupa, mogle da osvoje većinu od 367 od 720 mesta.

Iako ideološki, ovi blokovi nisu uvek međusobno ujedinjeni, ističe Euaktiv, oni mogu da inhibiraju ekološke inicijative u Evropskom parlamentu.

Evropski parlament je nedavno upozorio da bi Evropska unija mogla postati neupravljiva ako krajnja desnica na izborima za Evropski parlament u junu dobije iste rezultate kao na novembarskim izborima u Holandiji, kako predviđaju ankete.