Ambasadoru se nije dopala naslovnica The Economista o ostavci Trusa

Ambasadoru se nije dopala naslovnica The Economista o ostavci Trusa

Ambasador Italije u Velikoj Britaniji Inigo Lambertini kritikovao je britanski časopis The Economist zbog naslovnice posvećene ostavci premijerke Liz Trus, zbog upotrebe „italijanskih“ stereotipa, prenosi Gardijan.

Na naslovnoj strani Ekonomista, Trus drži štit u obliku punjene pice, a umesto koplja viljušku za špagete. Ilustraciju prati natpis „Dobro došli u Britaniju“, koji aludira na transformaciju britanske politike u italijansku zbog česte smene premijera.

Naslovnica je razbesnela mnoge Italijane, uključujući ambasadora Iniga Lambertinija, koji je u pismu uredniku časopisa Ekonomist objavljenom na Tviter nalogu diplomatske misije napisao da je naslovnica „inspirisana, ako ne i najstarijim stereotipima” o njegovoj zemlji.

„Iako špageti i pice nisu najpopularnija hrana na svetu, mi, kao drugi najveći proizvođač u Evropi, nudimo da za raznovrsnost izaberemo nešto iz naše vazduhoplovne, biotehnološke, automobilske ili farmaceutske industrije“, rekao je diplomata.

U italijanskom segmentu društvenih mreža naslovnica britanskog magazina nazvana je „arogantnom” i „uvredljivom”. „Ako vas je ove nedelje uvredila naslovnica The Economista, ne mogu da zamislim šta će se dogoditi kada shvatite da ova pica ima krastavce!“ – našalio se jedan saradnik.

Podsetimo, britanska premijerka Liz Trus najavila je nameru da podnese ostavku. Njen mandat (44 dana) postao je najkraći u istoriji.

Zbog ekonomskog potresa izazvanog usvajanjem mini-budžeta, članovi britanskog parlamenta iz Konzervativne partije počeli su javno da pozivaju na ostavku premijera. Ali sama Truss, izvinjavajući se za greške, do danas je isključila takvu mogućnost.