Italija: Postignut dogovor oko kandidata za premijera

Italija: Postignut dogovor oko kandidata za premijera

Stranka sa najviše glasova u italijanskoj koaliciji desnog centra izabraće premijera ako blok pobedi na predstojećim izborima, saopštila je alijansa u sredu, stavljajući lidera krajnje desnice Đorđa Melonija na pobedničku poziciju za vrhunski posao.

Vlada Marija Dragija pala je prošle nedelje, otvarajući put za vanredne izbore 25. septembra, a ankete pokazuju da je desničarski savez u dobroj poziciji da pobedi na izborima.

Izbor kandidata za premijera izazvao je tenzije u bloku, koji uključuje Ligu Matea Salvinija, Forca Italiju Silvija Berluskonija i Melonijevu braću Italije, trenutno najpopularniju stranku u koaliciji.

Italijanske novine su objavile da je Berluskoni zabrinut da bi izgledi da Meloni preuzme vlast odvratili umerene glasače, s obzirom na postfašističke korene njene stranke.

Međutim, sporazum potvrđuje tradicionalno pravilo unutar bloka.

„Koalicija će predsedniku Republike predložiti za premijera osobu koju navede stranka sa najviše glasova“, navodi se u saopštenju partija desnog centra nakon sastanka njihovih lidera.

Melonijeva grupa je na izborima 2018. dobila samo 4% glasova, ali se sada vidi da je dobila više od 23%, što je čini najvećom partijom u Italiji ispred glavne grupe levog centra, Demokratske partije (PD).

U slučaju pobede, Meloni bi mogla da naznači i nekog drugog iz svog tabora ako je želela.

Prema italijanskom izbornom zakonu, 36% parlamentaraca iu gornjem i donjem domu bira se po principu prvi-pa-za-post, dok se ostali biraju proporcionalnom zastupljenošću na osnovu odvojenih partijskih lista.

Ovaj mešoviti sistem koristi strankama koje formiraju saveze kako bi izbegle razvodnjavanje podrške svojoj političkoj porodici.