Italijanska vlada pokrenula razgovore o ustavnoj reformi

Italijanska vlada pokrenula razgovore o ustavnoj reformi

Italijanska premijerka Đorđa Maloni počela je u utorak da se sastaje sa opozicionim strankama kako bi razgovarala o svojim planovima za reformu ustava kako bi se okončala politička nestabilnost zemlje, prenosi „Evropska istina“.

Italijanska premijerka je pre debate rekla da želi da pokuša da stvori stabilniji politički sistem u zemlji koja je doživela skoro 70 promena vlasti od Drugog svetskog rata.

Kako prenosi ANSA, Meloni je predložio tri opcije za reformu: biranje predsednika direktnim glasanjem i delegiranje uloge šefa vlade na njega; neposredni izbor predsednika, koji imenuje premijera, po uzoru na Francusku; i direktan izbor premijera po uzoru na Britaniju.

I sama premijerka je rekla da je otvorena za predloge, ali je lično izrazila podršku predsedničkom sistemu neposrednim izborima šefa države.

Sve promene italijanskog ustava moraju biti odobrene dvotrećinskom većinom u oba doma parlamenta, što je fragmentiran politički sistem. Osim toga, treba ih podržati i na referendumu.

Predstavnici opozicije su nakon sastanka sa Malonijem rekli da nije moguće postići konsenzus o reformi. „Nismo razvili zajednički stav“, rekao je novinarima bivši premijer i lider „Pokreta 5 zvezda“ Đuzepe Konte.

Poslednji ozbiljan pokušaj reforme italijanskog ustava 2016. završio je neuspehom. Tada je premijer Mateo Renci podneo ostavku nakon što je na referendumu odbačen njegov predlog da se smanji uloga Senata i regionalnih vlasti.