Meloni traži od EU da blokira dolazak migranata

Meloni traži od EU da blokira dolazak migranata

Italijanski premijer Đorđa Meloni pozvala je u petak Evropsku uniju da deluje zajedno „sa pomorskom misijom ako je potrebno” da spreči migrante da pređu Sredozemno more iz severne Afrike.

Meloni je na društvenim mrežama objavila video poruku u kojoj obećava oštre akcije kao odgovor na porast broja migranata ove nedelje koji je preplavio malo italijansko ostrvo Lampeduza.

Ona je rekla da je pisala predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu tražeći od njega da imigraciju stavi na dnevni red samita EU u oktobru.

„Nameravam da ponovim zahtev za hitnu misiju EU koja bi blokirala odlazak migrantskih čamaca“, rekla je Meloni.

Njena desničarska vlada stupila je na dužnost u oktobru prošle godine obećavajući da će obuzdati ilegalnu imigraciju, ali je skoro 126.000 migranata prijavljeno do sada ove godine, što je skoro duplo više od istog datuma 2022. godine.

Lampeduza je nedavno podnela najveći teret, sa oko 7.000 ljudi koji su se tamo spustili samo ove nedelje, više od stalnog stanovništva ostrva, što je izazvalo strastvene pozive za pomoć lokalnih političara.

Većina migrantskih brodova koji idu za Italiju polaze iz Tunisa.

Ona je u poruci u petak pozvala Evropsku komisiju da odmah prebaci 250 miliona evra (266,48 miliona dolara) Tunisu.

Migranti su u petak postepeno transportovani iz preopterećenog prihvatnog centra na Lampeduzi na veće ostrvo Siciliju i druge delove Italije.

„Nadam se da će se situacija popraviti i da će nas pustiti odavde jer uslovi za život ovde nisu laki. Spavamo na otvorenom, na suncu i hladnoći“, rekla je 29-godišnja migrantkinja Claudine Nsoe iz Kameruna.

Držeći svog 18-mesečnog sina Princa u krilu, rekla je da joj je trebalo nedelju dana da iz Libije stigne na Lampeduzu sa dvoje dece.

Nakon tenzija i svađe u centru, snimci od četvrtka uveče objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da se neki migranti mešaju sa lokalnim stanovništvom i turistima i plešu uz muziku na glavnoj ulici Lampeduze.

Ranije u petak, Francuska je pristala da radi sa Italijom na nekoj vrsti odgovora EU na krizu.

„Želim veoma iskreno da kažem svim našim italijanskim prijateljima da verujem da je odgovornost Evropske unije, cele Evropske unije, da stane uz Italiju“, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron novinarima.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) pridružila se pozivima generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da EU podeli teret spasavanja migranata i konačno rešavanja onih koji su dobili izbeglički status – jedno od najkontroverznijih pitanja među državama članicama.

„Ne može samo u onim državama na prvoj liniji kao što je Italija koje primaju početne dolaske morati da ih smesti na duži rok“, rekao je portparol UNHCR-a Metju Saltmarš.