Italija se suočava sa parlamentarnim obračunom oko opstanka vlade

Italija se suočava sa parlamentarnim obračunom oko opstanka vlade

RIM – Italijanski premijer Mario Dragi obratiće se u sredu Senatu gornjeg doma o političkoj krizi koja bi mogla da sruši njegovu vladu i izazove prevremene izbore u vreme međunarodnih nemira i ekonomskih poremećaja, prenosi Rojters.

Dragi je podneo ostavku prošle nedelje nakon što je populistički Pokret 5 zvezdica odbio da podrži njegovu široku koaliciju u parlamentarnom glasanju o poverenju.

Predsednik Serđo Matarela odbio je ostavku i umesto toga zatražio od njega da se obrati parlamentu, nadajući se da će pronaći rešenje koje bi mu omogućilo da ostane na funkciji do kraja parlamenta početkom 2023. godine.

Senatori su pozvani u 9.30 (07.30 GMT), a rezultat glasanja o premijerovom govoru se očekivao do 19.30 časova. (17:30 GMT). Očekuje se da će se u četvrtak u Donjem domu održati i debata o budućnosti vlade.

Čini se da se malo šta promenilo na političkom frontu od prošle nedelje, kada je 5 zvezdica bojkotovao glasanje o poverenju merama usmerenim na ublažavanje visokih troškova života, žaleći se da su njene brige zanemarene.

Još uvek je nejasno da li je Dragi i dalje odlučan da podnese ostavku u nekoj fazi u naredna dva dana, ili će se možda predomisliti i ostati na funkciji, kao što su mnogi ljudi u Italiji i izvan nje pozvali, strahujući da bi njegov odlazak mogao izazvati haos.

Bivši šef Evropske centralne banke ima dovoljno podrške da ostane na funkciji bez 5 zvezdica, ali je do sada odbijao tu opciju jer je njegov prvobitni mandat bio da vodi koaliciju nacionalnog jedinstva sa strankama iz celog političkog spektra.

Lider sa 5 zvezdica Đuzepe Konte rekao je tokom vikenda da želi da Dragi signalizira da je spreman da usvoji neke od svojih političkih prioriteta pre nego što obnovi svoju podršku vladi, uključujući uvođenje šeme minimalne plate.

Komplikujući napore da se prevaziđu podele, desničarska partija Liga i njeni saveznici iz Force Italije rekli su da više ne žele da dele vlast sa 5 zvezdica.

5-Star je održao više sastanaka poslednjih dana kako bi pokušao da odluči o svojoj strategiji, ali je i dalje duboko podeljen. Dva poslanika stranke rekla su Rojtersu da od utorka uveče nisu dobili nikakve indikacije o tome kako da glasaju u debati u sredu.

Ako Dragi veruje da njegova vlada ne može biti oživljena, on bi još jednom predao ostavku predsedniku Matareli, što bi gotovo sigurno otvorilo put za izbore krajem septembra ili početkom oktobra.

Italija nije imala jesenje izbore od Drugog svetskog rata jer je to period koji je inače rezervisan za izradu budžeta.

Agencija za kreditni rejting Fič saopštila je u ponedeljak da će Dragijeva ostavka učiniti strukturne reforme i fiskalnu konsolidaciju još izazovnijim u Italiji, koja ima drugi najveći odnos duga prema BDP-u u Evropi posle Grčke.