Italija kaže da bi Rusija ili Kina mogle da steknu uticaj na Zapadnom Balkanu ako san o EU propadne

Italija kaže da bi Rusija ili Kina mogle da steknu uticaj na Zapadnom Balkanu ako san o EU propadne

Italijanski ministar spoljnih poslova izrazio je u utorak snažnu podršku nastojanjima zemalja zapadnog Balkana za pristupanje Evropskoj uniji, rekavši da bi u suprotnom region mogao da se okrene ka Rusiji ili Kini.

Govoreći tokom posete Severnoj Makedoniji, Antonio Tajani je rekao da bi blok trebalo da „pruži ruku onim narodima koji žele da budu sa nama Evropljanima“.

„Ako to ne uradimo, biće neko drugi ko će želeti da nas zameni, mislim na Rusiju, Kinu i druge delove sveta, mislim na Tursku“, rekao je Tajani.

On je to govorio na konferenciji za novinare sa svojim severnomakedonskim kolegom Timčom Mucunskim u glavnom gradu Skoplju.

Tajani je rekao da Italija „radi i radiće na tome da Severna Makedonija što pre postane efektivna članica Evropske unije“.

Severna Makedonija i susedna Albanija su kandidati za pridruživanje EU od 2005. Oni su pokrenuli pregovore o članstvu sa blokom 2022, u procesu za koji se očekuje da će trajati godinama.

Ostale zemlje zapadnog Balkana koje žele da se pridruže EU su Srbija, Crna Gora, Bosna i Kosovo.

Sporovi sa susednim članicama EU zaustavili su pregovore o pristupanju Severne Makedonije. Višedecenijska prepirka sa Grčkom oko upotrebe imena Makedonija i antičkog nasleđa regiona prevaziđena je 2018.

Ali pojavio se novi spor sa Bugarskom, takođe usredsređen na balkansku istoriju, jezik i kulturu.

Nakon pritiska Bugarske, EU je pozvala Severnu Makedoniju da promeni svoj ustav — uvodeći referencu na postojanje etničke bugarske manjine — kako bi se proces pridruživanja nastavio.

U zamenu, Bugarska bi povukla svoje primedbe na pristupanje Severne Makedonije.

Prethodna, vlada levog centra u Skoplju pristala je da izvrši ustavnu promenu, ali nije uspela da obezbedi potrebnu većinu u parlamentu. Nova konzervativna vlada Severne Makedonije oštro se protivi predloženoj promeni i čini sve što može da je odloži.