Italija, Francuska i Nemačka zabeležile su napredak tokom sastanka lidera Srbije i Kosova

Italija, Francuska i Nemačka zabeležile su napredak tokom sastanka lidera Srbije i Kosova

Lideri Italije, Nemačke i Francuske objavili su u petak zajedničko saopštenje posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom delimično priznatog Kosova Aljbinom Kurtijem, piše „Evropska istina” pozivajući se na tekst zajedničkog saopštenja.

Lideri tri države EU istakli su da „pozdravljaju posvećenost obe strane“ u razgovorima vođenim u Briselu na marginama samita EU o evropskom planu za normalizaciju odnosa.

„Uočavamo izjave dvojice lidera Kosova i Srbije u vezi sa evropskim statutom o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, kao i njihovu spremnost da ga sprovedu“, navodi se u saopštenju.

„U cilju brzog napretka u implementaciji, pozivamo Kosovo da započne proceduru za uspostavljanje Zajednice opština Kosova sa srpskom većinom, kako je predviđeno u nacrtu statuta, a Srbiju da krene u de fakto priznavanje ( Kosovo. – Ed.)“, – dodali su lideri tri zemlje EU.

Oni su takođe izrazili nadu da će se Kosovo i Srbija „brzo dogovoriti o detaljima“ u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

Srbija i Kosovo su, uz posredovanje Evropske unije, početkom godine dogovorile plan u deset tačaka za normalizaciju odnosa, ali je pregovarački proces otežala eskalacija na severu Kosova zbog održavanja ranog tamošnje izbore, koje su Srbi ignorisali.

Pored toga, u septembru je došlo do sukoba sa pucnjavom nepoznatih naoružanih ljudi na severu Kosova, usled čega je ubijen kosovski policajac. Priština tvrdi da su nepoznate osobe delovale po nalogu Srbije sa namerom da destabilizuju situaciju u regionu.

Za Kosovo je problematično pitanje davanja posebnog statusa severnim opštinama naseljenim uglavnom Srbima, jer vidi pretnju pritiska Beograda.

Inače, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je dan ranije da Srbija ne pristaje na evropski plan o stvaranju asocijacije opština.