Istorijski izbori za parlament Monaka: Evroskeptični savez će dobiti sve mandate

Istorijski izbori za parlament Monaka: Evroskeptični savez će dobiti sve mandate

Proanarhistička i evroskeptična Nacionalna unija Monaka (Union Nationale Monegaskue, UNM) pobedila je u nedelju na parlamentarnim izborima u patuljastoj zemlji Monaka, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Halo Monako.

UNM se sastoji od tri liberalne, desnog centra i konzervativne stranke, koje su osvojile 23 od 24 mesta u parlamentu Monaka, Nacionalnom savetu, nakon pobede na izborima 2018. godine.

24 kandidata alijanse osvojili su ukupno 72.602 glasa (89,6%) naspram 8.401 (10,4%) glasa za jedini opozicioni blok, Nove ideje za Monako (NIM) levog centra.

Prema posebnostima političkog sistema Monaka (16 kandidata se biraju po principu relativne većine, preostalih osam – po partijskoj raspodeli), NIM ne osvaja nijedan mandat.

Očekuje se da će Brigitte Boccon-Pages ostati predsednica parlamenta Monaka – prva žena na ovoj funkciji u istoriji zemlje, koja je na njoj od oktobra 2022. godine.

Na izborima u Monaku učestvovalo je 4.348 od 7.594 upisanih birača. Tako je izlaznost iznosila 57,3%, što je postao istorijski minimum (obično se držao na nivou od 70-80%).

Sve stranke saveza UNM protive se integraciji zemlje u Evropsku uniju i podržavaju monarhiju. Kao što znate, zemlja istorijski ima jedno od najkonzervativnijih biračkih tela u Evropi.

Parlament u Monaku ima izuzetno ograničena ovlašćenja, formalni lider zemlje je princ, koji može da ga raspusti u bilo kom trenutku, a takođe imenuje premijera po sopstvenom nahođenju.