Irski nacionalisti najavili korake za ponovno ujedinjenje ostrva ako dođu na vlast

Irski nacionalisti najavili korake za ponovno ujedinjenje ostrva ako dođu na vlast

Šefica irske levičarske nacionalističke partije „Šin Fejn” Meri Lu Mekdonald rekla je da će politička snaga u slučaju dolaska na vlast aktivnije raditi na ujedinjenju ostrva kao dela jedne države.

Kako prenosi „Evropska istina“, ona je to rekla u intervjuu novinskoj agenciji PA Media.

Prema rečima Mekdonaldove, ukoliko „Šin Fejn” dobije vlast posle sledećih parlamentarnih izbora u Irskoj, iskoristiće svoj mandat da izvrši pritisak na britansku vladu da jasno definiše kriterijume za pokretanje glasanja o ustavnim promenama u Severnoj Irskoj.

Jedna od opcija koju Šin Fejn može da razmotri u slučaju formiranja irske vlade je stvaranje ministra koji će biti odgovoran za pripremu referenduma o ujedinjenju Irske.

Mekdonaldova je kritikovala aktuelnu vladinu koaliciju što još nije stvorila „demokratski prostor“ za početak razgovora i pripremu za „ustavnu tranziciju“.

Istovremeno, lider „Šin Fejna” smatra da aktivnija politika irske vlade za ponovno ujedinjenje poluostrva neće nužno dovesti do zahlađenja odnosa sa Britanijom.

„Zavisi od toga sa kim razgovarate. Siguran sam da konzervativci neće biti srećni. Ali ni mi nismo baš zadovoljni njima… U stvari, ne verujem samo da to možemo – moramo da uradimo to“, dodala je ona.

Sporazumom na Veliki petak iz 1998. okončan je građanski rat u Severnoj Irskoj između pristalica da region ostane u sastavu Britanije i ponovnog ujedinjenja sa Irskom.

Njime se predviđa održavanje referenduma o promeni statusa Severne Irske, ukoliko postoje podaci koji ukazuju na promenu javnog raspoloženja u regionu. Ali kriterijumi za takvu promenu nisu usaglašeni niti javno objavljeni.

Sledeći opšti izbori u Irskoj trebalo bi da se održe na proleće 2025. godine. Prema poslednjim anketama, „Šin Fejn” može da ih pobedi, ali će ipak morati da dobije podršku manjih partija da bi formirao vladu.