Irska ublažila stav u pregovorima o izmenama sporazuma o Bregzitu

Irska ublažila stav u pregovorima o izmenama sporazuma o Bregzitu

Zamenik premijera Irske Leo Varadkar nazvao je sadašnje provere na carinskoj granici sa Severnom Irskom „prestrogom“ u skladu sa sporazumom o Bregzitu, koji je delimično podržao stav Ujedinjenog Kraljevstva koje nastoji da revidira dokument, prenosi Politiko.

Britanija, Irska i EU nastavile su u četvrtak pregovore o rešavanju dugotrajnog spora o tome kako sporazum o Bregzitu treba da se primenjuje na Severnu Irsku, ranije je objavljeno.

Kako je Varadkar rekao novinarima na kraju sastanka, poslednje skoro dve godine primene Severnoirskog protokola (deo sporazuma o Bregzitu) pokazale su da je mali broj robe koja je prešla kopnenu granicu Irske prekršila pravila EU.

„Protokol nije u potpunosti implementiran, ali i dalje funkcioniše. Mislim da ovo pokazuje da postoji prostor za dalju fleksibilnost, za promene koje će ga, nadamo se, učiniti prihvatljivim za sve strane“, dodao je predstavnik irske vlade.

Izjava vicepremijera Irske u skladu je sa stavom Velike Britanije, koja je pokrenula jednostrano preispitivanje Severnoirskog protokola, i unionističkih snaga u Severnoj Irskoj, koje se zalažu za produbljivanje veza sa Londonom.

Osim toga, irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni, posle pregovora o Bregzitu sa britanskom stranom, rekao je da je za sada pokušaje Britanije da se protokol revidira jednostrano „bolje ignorisati“, jer je malo verovatno da će ova odluka biti doneta pre nego što kraj godine.

Podsetićemo da je glavno pitanje spora carinska granica između EU i Britanije na ostrvu Irska posle Bregzita. Da bi se ispoštovali uslovi sporazuma iz 1998. kojim je okončan dugi sukob u regionu, odlučeno je da se ne vraća „tvrda” granica između Irske i Severne Irske, već je trebalo da se carinske provere vrše u severnoirskim lukama.

Međutim, ovaj rezultat je razbesneo severnoirske unioniste, koji ga vide kao zadiranje u članstvo regiona u Ujedinjenom Kraljevstvu, pored ekonomskih poteškoća. Kao rezultat toga, sindikalisti zahtevaju od Londona da revidira ili potpuno poništi protokol o Severnoj Irskoj – deo sporazuma o Bregzitu u kome su navedeni uslovi.