Izrael: U Iranu na je na vlasti „nacistički režim“

Izrael: U Iranu na je na vlasti „nacistički režim“

Ambasador Izraela u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan rekao je u intervjuu za iranske medije da se sadašnja administracija u Teheranu ponaša slično ponašanju nacističke Nemačke.

„Današnji ajatolah režim je isto kao nacistički režim tokom Drugog svetskog rata“, rekao je Erdan u subotu, u intervjuu londonskoj medijskoj organizaciji Iran internešenel. On je dodao: „Svet treba da shvati da im treba predstaviti verodostojnu vojnu pretnju, jer predstavljaju neposrednu pretnju za sve nas.

Oko 1.300 ljudi, od kojih su većina bili civili, poginulo je u operaciji ‘Al Aksa poplava’ rano prošle subote kada je veliki broj Hamasove milicije ušao u Izrael nakon što je ispalio baraž raketa na njegovu teritoriju. Incident se naziva najvećim gubitkom jevrejskih života u jednom danu od Holokausta.

Izveštaji su takođe ukazivali da su borci Hamasa zarobili oko 150 ljudi kao taoce. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Joav Galant nagovestili su da veruju da Iran snosi određenu odgovornost za napad.

Izrael je na napad Hamasa odgovorio bombardovanjem Gaze vazdušnim napadima i artiljerijom, što je izazvalo hiljade povreda i devastiralo velike delove infrastrukture enklave. Izvještava se da je poginulo oko 2.300 Palestinaca.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, negirao je da je Teheran imao bilo kakvu formalnu umešanost u operaciju Hamasa, uprkos tome što je izrazio snažnu podršku Hamasu.

Međutim, Erdan je rekao za Iran International da su lideri Hamasa javno izrazili zahvalnost Teheranu za obezbeđenje oružja i finansiranja, što, kako je rekao, negira bilo kakav zahtev da se dokaže direktna umešanost Irana u napad.

„Situacija u Gazi je pod odgovornošću Hamasa, koji ugnjetava ljude poslednjih 18 godina i koristi svaki dolar koji se prebaci u Gazu za humanitarnu pomoć i koristi ga za svoju terorističku mašinu“, rekao je Erdan.

Međutim, Džon Kirbi, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je prošle nedelje da Vašington nije video „čvrste, opipljive dokaze da je Iran bio direktno umešan u učešće u ovim kompleksnim napadima koje je Hamas izveo ili obezbeđivao sredstva i planirao ih“.

U međuvremenu, nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je u četvrtak svoje uverenje da Iran snosi odgovornost za pomoć rastu Hamasa do te mere da je uspeo da isplanira i izvede operaciju. Dodao je, međutim, da „nema čvrstih dokaza da je Iran operativno podržao ovaj kukavički napad“.