Indija: Ukrajinska kriza i šta ona znači za njene odnose sa Rusijom i Zapadom

Indija: Ukrajinska kriza i šta ona znači za njene odnose sa Rusijom i Zapadom

Ruska vojna operacija u Ukrajini i, šire gledano, njen sukob sa Zapadom možda neće promeniti strukturu bilateralnih odnosa Indije i Rusije tako dramatično kao što neki posmatrači misle.

Vremenom testirano specijalno i privilegovano strateško partnerstvo, koje obuhvata sve ključne oblasti u vezi sa pitanjima odbrane i bezbednosti, kao i političke i ekonomske sfere, verovatno neće biti pogođeno neprijateljstvima koja se odvijaju u istočnoj Evropi. Ipak, đavo je, kao i obično, u detaljima.

„Kao što bi poštovani članovi znali, napeta situacija između Rusije i Ukrajine izbila je u sukob 24. februara 2022. Osnovni uzroci za to su složeni, koji sežu do niza pitanja uključujući bezbednosnu arhitekturu, političko upravljanje i međudržavnu politike. Tome su dodani izazovi implementacije ranije postignutih dogovora. Ono što je bitno napomenuti jeste da su neprijateljstva dovela u direktnu opasnost indijsku zajednicu od preko 20.000. Čak i dok smo učestvovali u globalnim razmatranjima ove evoluirajuće situacije u UN Saveta bezbednosti, hitan izazov je bio da zaštitimo naše građane i obezbedimo da ne budu u opasnosti“, rekao je indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar u svom obraćanju u gornjem domu indijskog parlamenta (Rajia Sabha) 15. marta 2022. .

Dakle, nije promena geopolitičke ravnoteže ili argumenti oko stava Indije o sukobu, već evakuacija indijske zajednice u Ukrajini, od kojih je većina studirala medicinu u Kijevu, Harkovu i Sumi, ono što zapravo najviše smeta rukovodstvu nacije. .

Vlada premijera Narendre Modija pokrenula je „Operaciju Ganga“, čiji je cilj bio povratak indijskih državljana kući. Vežba je podrazumevala pristup „cele vlade“ i zajedničke napore koje je preduzelo Ministarstvo spoljnih poslova sa svim zainteresovanim ambasadama, Ministarstvom civilnog vazduhoplovstva, Ministarstvom odbrane, Nacionalnim snagama za reagovanje na katastrofe, indijskim vazduhoplovstvom i privatnim avio-kompanijama. Ono što treba napomenuti jeste da su rusko političko rukovodstvo i vojska na terenu bili u stalnom kontaktu sa zvaničnicima Nju Delhija i uspeli da obezbede humanitarni prolaz indijskim studentima i profesionalcima.

Nažalost, student zadnje godine medicine Harkovskog medicinskog univerziteta Naveen Shekarappa Gianagaudar izgubio je život. Ta tragedija zahteva duboku istragu, koju je Rusija odmah obećala da će sprovesti. Međutim, „Operacija Ganga“ je na kraju uspešno preduzeta, pri čemu je bliska interakcija Indije i Rusije u teškoj situaciji poslužila kao još jedan primer međusobnog razumevanja u rešavanju hitnih pitanja.

Iako su se indijsko rukovodstvo, i javnost uopšte, očigledno koncentrisali na humanitarnu dimenziju sukoba, postoje pragmatičnija razmatranja. Ova razmatranja se tiču pozicioniranja Indije na međunarodnoj areni (uključujući mesta kao što su Savet bezbednosti UN i Generalna skupština UN) i spekulacije o sve većem broju sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, kao i načinima da se suoči sa budućim posledicama za Indiju -Saradnja Rusije, izazvana tim ograničenjima.

Teško da je neko u Rusiji očekivao da će Indija u takvim okolnostima izneveriti svog istorijskog saveznika. I nije. Stav Nju Delhija tokom glasanja o rezolucijama koje osuđuju ruske akcije u Savetu bezbednosti UN i Generalnoj skupštini UN je bio postojan i koherentan – Indija se uzdržala od učešća u rezolucijama koje je sponzorisao Zapad i koje su nastojale da „najoštrije osude” rusku „agresije“ na Ukrajinu.

Stoga Indija ostaje privržena svojoj strateškoj kulturi, koja je najjasnije izražena u principu „multialignmenta“ (referenca na raniji princip nesvrstanosti), gde svetska sila u nastajanju istrajava u traženju osnova za plodnu saradnju sa svim nacijama i izbegava zauzimajući stav o spornim pitanjima. Indija je dokazala svoj tradicionalno nezavisan stav i trebalo je da razuveri one političke stručnjake koji su pogrešno smatrali njenu istorijski ponderisanu poziciju kao sklonost da ojačaju svoje veze sa Zapadom na račun Nju Delhija i bilateralnih odnosa Moskve.

Čini se da je ekonomska saradnja prilično komplikovano pitanje, jer zahteva rešavanje višestrukih strukturnih ograničenja koja proističu iz same prirode međusobno povezanih globalnih tržišta. Rad u ovakvom okruženju podrazumeva izradu koherentnih i konzistentnih strategija koje odgovaraju na novonastale izazove.

Indijski zakonodavci u ekonomskoj oblasti, kao i poslovni krugovi, pomno obraćaju pažnju na zapadnu politiku sankcija, masovni mediji daju detaljne informacije o merama koje preduzima Banka Rusije, kursu rublje i funkcionisanju ruske Finansijska tržišta.

Ono što ih najviše uznemirava su mogući strukturni problemi u svetskoj ekonomiji i globalnoj mreži lanaca snabdevanja. Na primer, Rezervna banka Indije (koja deluje kao centralna banka zemlje) izrazila je zabrinutost zbog uticaja ekonomskih sankcija na dinamiku cena energije, volatilnost na finansijskim tržištima i stope inflacije.

I sami indijski tržišni igrači nisu voljni da se pridruže kampanji sankcija koju vodi Zapad, ali su oprezni od posledica dalje saradnje sa Rusijom. Zbog toga je Državna banka Indije (najveći kreditor nacije) prestala da obrađuje sve transakcije koje uključuju ruske subjekte koji su podložni međunarodnim sankcijama uvedenim Moskvi zbog njenog značajnog međunarodnog prisustva i potrebe da se pridržava propisa SAD i EU.

Međutim, nije iznenađenje da su neki značajni privredni subjekti trebalo da deluju u skladu sa zapadnim inicijativama kako ne bi ugrozili dugoročne planove Indije o privlačenju investicija i naprednih preduzeća iz celog sveta. U interesu Rusije je da ima odnose sa ekonomijom koja se brzo razvija, a koraci koje je preduzeo SBI su od marginalnog značaja u celom kontekstu ekonomskih veza Indije i Rusije.
Stari prijatelji su najbolji

Može se zapitati koje interese Indija može da ostvari u trenutnoj situaciji? Pre svega, Nju Delhi ima još jednu šansu da iskoristi prednost ruskog zaokreta ka istoku, pošto ovoga puta Moskva nema druge nego da konačno u praksi krene u jačanje veza sa nezapadnim svetom. Dok su Rusija i Evropa geostrateški snažno povezane i zato su osuđene da obnove evropsku bezbednosnu arhitekturu i pronađu konsenzus o drugim poljima saradnje, danas postoji prostor kako za reafirmaciju istorijskih opredeljenja, tako i za istraživanje novih sfera partnerstva kako bi se da bude sveobuhvatan u punom efektu.

Drugo, krajnje je vreme da Indija preduzme stvarne korake da smanji takozvanu „zavisnost Rusije od Kine“. Ovaj narativ „Rusija ubrzano postaje podređena Kini“ poslednjih godina kruži indijskim zvaničnim, akademskim, stručnim i medijskim krugovima. Malo je verovatno da će biti veće šanse za Nju Delhi da odlučno uđe u igru osnivanjem novih preduzeća, pokretanjem zajedničkih projekata i povećanjem investicija kako bi pokupio željene dobitke.

Konačno, Indija bi mogla da pokaže da je, uprkos žestokom pritisku Zapada, a pre svega SAD, spremna da iskoristi svoje posebne privilegije u partnerstvu sa Rusijom. Neće biti boljeg argumenta u borbi protiv spekulacija u nekim krugovima u Moskvi da se Indija postepeno naginje ka Zapadu.
Šansa favorizuje pripremljeni um

Okruženje u kojem ćemo morati da radimo je, bez sumnje, neizvesno. Međutim, sasvim je jasno da Rusija za danas treba da bude zadovoljna stavom Indije u krizi. Interakcija između Moskve i Nju Delhija nadmašuje hiljade reči podrške i izjava.

Indija i Rusija će dalje sarađivati u okviru novog međunarodnog poretka pošto stari izgleda više ne funkcioniše. Kako će to izgledati zavisi od političke volje rukovodstva dva naroda i motivacije i indijskih i ruskih preduzetnika.