Makarti: Impičment Bajdena je „prirodni korak“

Makarti: Impičment Bajdena je „prirodni korak“

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti (R-Kalifornija) sugerisao je da je spreman da nastavi sa postupkom opoziva Džoa Bajdena kao dokaz o navodnim korumpiranim poslovima predsednika i njegove porodice svake nedelje.

„Ako pogledate sve informacije koje smo do sada uspeli da prikupimo, prirodan je korak napred da biste morali da idete na istragu o opozivu“, rekao je Makarti u nedelju u intervjuu za Foks njuz. „I samo da vaši gledaoci shvate šta to znači, to daje Kongresu vrhunac zakonske moći da dobije sve informacije koje su im potrebne.

Kao predsednik Predstavničkog doma, Makarti ima moć da omogući republikancima u Kongresu da pokrenu postupak za opoziv Bajdena. Oklevao je da to učini sve do prošlog meseca, kada je nagovestio mogućnost istrage o opozivu. Ranije ove nedelje, on je rekao da bi takvi postupci mogli da počnu već u septembru ako Bajdenova administracija ne preda dokumente koje su tražili republikanski zakonodavci.

U intervjuu u nedelju sa voditeljkom Fok-a Marijom Bartiromo, Mekarti je naveo proboje u istrazi o navodnoj korupciji porodice Bajden od strane republikanaca u Kongresu. Na primer, rekao je on, bankarski dosijei pokazuju da su Bajdeni osnovali 20 fiktivnih kompanija dok je patrijarh bio potpredsednik od 2009. do 2017. godine, a primili su 16 uplata iz Rumunije koje su stigle do devet članova porodice. Takođe je ukazao na navode doušnika FBI-a koji je tvrdio da je podmitio tadašnjeg potpredsednika Bajdena.

„Kada pogledate ovo, izgleda kao kultura korupcije koja se dešava u celoj porodici Bajden“, rekao je Makarti. „Morate biti u stanju da odgovorite na to američkoj javnosti. Američka javnost zaslužuje odgovor. ko laže? Koje informacije su se dalje odvijale? Ko je platio, a koje strane vlade?“

Upitan da li republikanci imaju dovoljno glasova da pokrenu postupak opoziva kada se Kongres ponovo sastane sledećeg meseca, Makarti je rekao da će se o tom pitanju razgovarati kada se poslanici vrate u Vašington. „Nismo znali za sva ova vremena kada je predsednik lagao američku javnost. Svaki naš korak je u suprotnosti sa onim što su Bajdenovi ranije rekli. Možete li da zamislite da budete potpredsednik, a da članovi vaše porodice osnivaju 20 lažnih kompanija?“

Makarti je rekao da se čak čuo sa demokratama koje su postale sve zabrinutije „zato što su podržali Bajdena na osnovu onoga što je rekao Americi, a sa svakim potezom otkrivamo da to nije istina“. Dodao je: „Da biste mogli da dobijete odgovore na ova pitanja, biće vam potrebna istraga o opozivu da bi se Kongres – republikancima i demokratama – osnažio da može da dobije odgovore koje američki narod zaslužuje da zna.