Hrvatski premijer kaže da Putin katalizuje proširenje EU

Hrvatski premijer kaže da Putin katalizuje proširenje EU

Ruski diktator Vladimir Putin je nesvesno postao najveći katalizator za širenje Evropske unije, pošto je njegova invazija na Ukrajinu 2022. godine naterala više zemalja da se pridruže bloku, rekao je za Blumberg hrvatski premijer Andrej Plenković.

U poslednje dve i po godine, EU je bila svedok strateškog zaokreta jer su evropske prestonice postale otvorenije za proširenje, rekao je Plenković novinarima, dodajući da veruje da je Vladimir Putin najviše doprineo proširenju.

Ove godine, EU je pristala da pokrene pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom, kao i sa Bosnom i Hercegovinom, u nastojanju da se zemlja približi Evropi i suprotstavi rastućem ruskom uticaju. Još pet zemalja Zapadnog Balkana je u različitim fazama procesa pridruživanja.

U narednih pet godina, posebno u mandatu nove Evropske komisije, biće zanimljivo gledati kako svaka od njih napreduje i ispunjava kriterijume za pristupanje, rekao je Plenković i dodao da Hrvatska ostaje spremna da podrži napredak svojih suseda.

Plenković sada služi svoj treći uzastopni premijerski mandat nakon što je njegov desni centar Hrvatska demokratska zajednica pobedila na parlamentarnim izborima u aprilu. Odlučni pristalica Ukrajine u njenom ratu protiv ruskog napada, Plenković planira da početkom oktobra u Dubrovniku održi samit sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i liderima jugoistočne Evrope.

Ideja je da se pokaže solidarnost i podrška Ukrajini od strane grupe zemalja koje imaju mnoge istorijske veze sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom, rekao je on. Lideri će podržati ukrajinsku vladu u njenoj potrazi za slobodom, teritorijalnim integritetom, kao i obezbeđivanjem pravilnog funkcionisanja ukrajinske ekonomije u uslovima rata.

Ambasadorka EU u Ukrajini Katarina Maternova veruje da bi Ukrajina mogla da se pridruži Evropskoj uniji do kraja decenije.