Gradonačelnik Venecije pod istragom zbog korupcije

Gradonačelnik Venecije pod istragom zbog korupcije

Gradonačelnik Venecije je pod istragom u vezi sa korupcionaškim skandalom zbog kojeg je njegov najviši zvaničnik javnih radova bio u zatvoru zbog navodnog sistema mita u zamenu za pružanje usluga investitorima, javili su italijanski mediji u utorak.

Gradonačelnik Luiđi Brunjaro, zajedno sa dva pomoćnika, pod istragom su zbog navodnog pristanka da obezbedi odobrenje za stambeni i komercijalni projekat od 348.000 kvadratnih metara od strane jednog singapurskog investitora u zamenu za 150 miliona evra, javila je novinska agencija ANSA.

Izgradnja je bila predviđena za zemljište koje je Brugnaro kupio za 5 miliona evra na javnoj aukciji pre nego što je bio gradonačelnik, a koje je stavljeno u slepo poverenje kada je preuzeo dužnost. Vrednost zemljišta, na kopnu okrenutom prema venecijanskoj laguni, porasla je nakon što je za vreme njegovog mandata bila predviđena za javni projekat, saopštila je ANSA.

Istražitelji takođe istražuju prodaju palate iz 16. veka od strane grada istom singapurskom investitoru za 10 miliona evra, što je navodno 4 miliona evra ispod njene vrednosti, navodi novinska agencija.

Brugnaro, koji je bio suočen sa pozivima za njegovu smenu, negirao je da je počinio prekršaje, rekavši da je bio „stran“ u istrazi. On je rekao da nije moguće da je mogao da interveniše da garantuje da je zemljište odobreno za izgradnju, jer je već bilo preuređeno pre nego što je on bio gradonačelnik.

Šira istraga fokusirana je na najvišeg gradskog zvaničnika javnih radova Renata Borasa, koji je optužen da je „sistemski komodificirao svoju javnu funkciju, prodavši je privatnim interesima“, navodi se u nalogu za hapšenje. Istražni sudija je napisao da je Boraso nastavio da se bavi nezakonitim radnjama i nakon što je obavešten da je pod istragom.

Boraso, čija je kuća pretresena u utorak, pod istragom je za korupciju, pranje novca i lažno fakturisanje.

Pod istragom je ukupno 18 ljudi, uključujući programere, preduzetnike i javne službenike. Jedan programer je zatvoren tokom istrage, dok je sedam osumnjičenih bilo u kućnom pritvoru.