Generalni sekretar NATO-a: „Prestanite da brinete o Trampovom predsedavanju“

Generalni sekretar NATO-a: „Prestanite da brinete o Trampovom predsedavanju“

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute pozvao je međunarodnu zajednicu da „prestane da brine o Trampovom predsedavanju“ i njegovom potencijalnom uticaju na rat u Ukrajini.

Kako prenosi Politico, Rute je ovu izjavu dao u Londonu tokom trilateralnog sastanka sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Velike Britanije Kirom Starmerom.

Šef NATO-a je naglasio da dobro poznaje američkog predsedničkog kandidata iz Republikanske partije. „On potpuno razume i slaže se sa mnom da se ova borba protiv Ukrajine ne odnosi samo na Ukrajinu, već i na bezbednost i buduću bezbednost Sjedinjenih Država“, rekao je Rute.

Rutte je dodao da on lično „nije zabrinut” zbog potencijalne pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, jer je „apsolutno uveren da su SAD u tome jer razumeju… da bi čitave SAD bile manje bezbedne ako bi [ruski Predsednik Vladimir] Putin bi bio uspešan u Ukrajini.

Zelenski se u Londonu sastao sa Starmerom i Ruteom. Ključne teme razgovora bile su evroatlantske integracije i jačanje odbrane Ukrajine.