Generalni sekretar NATO-a je upozorio Rusku Federaciju da „ne koristi lažne izgovore” za eskalaciju

Generalni sekretar NATO-a je upozorio Rusku Federaciju da „ne koristi lažne izgovore” za eskalaciju

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da „Rusija ne treba da koristi lažne izgovore za dalju eskalaciju” rata u Ukrajini.

„Rusija sada lažno tvrdi da se Ukrajina sprema da upotrebi radiološku ‘prljavu bombu’ na sopstvenoj teritoriji. NATO saveznici odbacuju ovu očigledno lažnu tvrdnju“, rekao je šef NATO-a sa nosača aviona američke mornarice Džordž Buš. koji je gost .

„Rusija često optužuje druge za ono što sama namerava da uradi. Videli smo to i ranije. Od Sirije do Ukrajine. Svet to pažljivo prati“, dodao je on.

Američki nosač aviona trenutno predvodi vežbu NATO-a Neptun Udar 2022, saopštila je zapadna alijansa.

U njima učestvuje više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 vojnih lica iz NATO i partnerskih zemalja. Prema Stoltenbergovim rečima, vežbe Udar Neptun „testiraju našu spremnost za odvraćanje i odbranu u celom evroatlantskom regionu“.

Poslednjih dana ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov intenzivirali su telefonske razgovore sa zapadnim kolegama o navodnoj planiranoj provokaciji Ukrajine.

Šef ruskog Ministarstva spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Ruska Federacija planira da ima više vojnih kontakata zbog navodnih planova Kijeva da upotrebi „prljavu bombu“.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je u ponedeljak da će inspektori te organizacije uskoro posetiti dva nuklearna objekta u Ukrajini usred optužbi Rusije za „prljavu bombu“.