Gabonski vojni oficiri saopštavaju da su preuzeli vlast

Gabonski vojni oficiri saopštavaju da su preuzeli vlast

Grupa visokih gabonskih vojnih oficira pojavila se na nacionalnoj televiziji u ranim satima u sredu i rekla da je preuzela vlast, nakon što je državno izborno telo objavilo da je predsednik Ali Bongo osvojio treći mandat.

Pojavljujući na televizijskom kanalu Gabon 24, oficiri su rekli da predstavljaju sve snage bezbednosti i odbrane u centralnoafričkoj državi. Rekli su da su izborni rezultati poništeni, sve granice zatvorene do daljnjeg i raspuštene državne institucije.

Glasni zvuci pucnjave mogli su se čuti u glavnom gradu Librevilu, rekao je izveštač Rojtersa nakon televizijskog nastupa.

Iz vlade zemlje članice OPEK-a nije bilo komentara.

„U ime naroda Gabona… odlučili smo da odbranimo mir tako što ćemo okončati sadašnji režim“, rekli su oficiri.

Tenzije su rasle usred straha od nemira nakon subotnjih predsedničkih, parlamentarnih i zakonodavnih glasanja, na kojima je Bongo želeo da produži 56-godišnji nadzor svoje porodice na vlasti, dok je opozicija insistirala na promenama u zemlji bogatoj naftom i kakaom, ali siromašnom .

Nedostatak međunarodnih posmatrača, obustava nekih stranih emisija i odluka vlasti da prekinu internet servis i uvedu noćni policijski čas širom zemlje nakon ankete izazvali su zabrinutost u pogledu transparentnosti izbornog procesa.

Izveštavanje Gerauds Vilfried Obangome i Alessandra Prentice; Vriting bi Raju Gopalakrishnan; Montaža: Sajmon Kameron-Mur