G7 može da uvede sankcije kompanijama iz Kine, Irana i Severne Koreje zbog pomoći Rusije

G7 može da uvede sankcije kompanijama iz Kine, Irana i Severne Koreje zbog pomoći Rusije

Zemlje Grupe sedam razgovaraju o mogućnosti uvođenja sankcija kompanijama iz Kine, Irana i Severne Koreje, za koje veruju da pomažu Rusiji u snabdevanju vojnim delovima i tehnologijom, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na obaveštene.

Zemlje G7 nastoje da dogovore paket mera do 24. februara, godišnjice ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu.

Prema rečima jednog zaposlenog Blumberga, razgovori o restriktivnim merama su još uvek u ranoj fazi, a akcije svake zemlje G7 se možda neće poklapati. Izvor je dodao da takođe nije definisana lista kompanija koje bi mogle biti predmet sankcija.

SAD su dosledno uvodile sankcije protiv fizičkih i pravnih lica umešanih u agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu. Među ovim poslednjima, otkrivena je mreža od 10 fizičkih i 12 pravnih lica koja su pomogla Rusiji da podrži vojno-industrijski kompleks da zaobiđe sankcije, a protiv ovih pojedinaca su uvedena ograničenja.

Pored toga, prema izveštajima medija, SAD se pripremaju da uvedu carine od 200 odsto na aluminijum proizveden u Rusiji već ove nedelje kako bi nastavile ekonomski pritisak na Moskvu.

Iran snabdeva Rusiju bespilotnim letelicama i, prema nepotvrđenim informacijama, balističkim raketama, a Severna Koreja je obezbedila oružje privatnoj vojnoj kompaniji „Vagner“.