G7 je uverila jedinstvo u pogledu dalje podrške Ukrajini uprkos drugim sukobima u svetu

G7 je uverila jedinstvo u pogledu dalje podrške Ukrajini uprkos drugim sukobima u svetu

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) ujedinjeni su u svojoj spremnosti da nastave da pružaju „odlučnu podršku“ Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom, piše „Evropska istina“.

„Kao rezultat diskusije, ministri spoljnih poslova G7 složili su se da će… G7 ostati jedinstven u stavu prema uvođenju strogih sankcija Rusiji i pružanju snažne podrške Ukrajini, čak i u današnjoj međunarodnoj situaciji“, rekao je saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Japana, koje predsedava „Grupom sedam“ 2023. godine.

Dodaje se da će G7 „ubrzati napore za srednjoročni i dugoročni oporavak i rekonstrukciju u jedinstvu javnog i privatnog sektora“ i da je „neophodno unaprediti proces „formule mira“ zajedno sa međunarodnim partneri“.

Japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava je dodala da je „čak i suočeni sa rastućim tenzijama na Bliskom istoku, važno da G7 bude ujedinjena u slanju jasnog signala međunarodnoj zajednici da naša posvećenost podršci Ukrajini nikada neće pokolebati“.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Letonije Kristijanis Karinš smatra da novi rat na Bliskom istoku može da skrene pažnju javnosti sa ruske invazije i utiče na podršku pomoći Ukrajini.

Litvanski ministar spoljnih poslova nedavno je upozorio na zamku primirja sa Kremljom, rekavši da bi sadašnji ustupci Rusije potkopali nade u mirnu budućnost Evrope.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u ponedeljak da rat u Ukrajini treba da se završi stabilnim i pravednim mirom, a ne zamrznutim konfliktom.