Francuski sindikati zapretili štrajkovima i demonstracijama pred Olimpijadu zbog političke krize

Francuski sindikati zapretili štrajkovima i demonstracijama pred Olimpijadu zbog političke krize

Samo 15 dana pre početka Olimpijskih igara u Parizu, francuski sindikati su pozvali na masovne demonstracije i moguće štrajkove kako bi izvršili pritisak na predsednika Emanuela Makrona da poštuje rezultate nedavnih parlamentarnih izbora i omogući formiranje nove vlade.

Generalni sekretar sindikata CGT, Sofi Bine, izjavila je da bi odluka Makrona da ignorira rezultate izbora mogla „ponovo gurnuti zemlju u haos“. Novi narodni front, levičarska koalicija koja je osvojila najviše poslaničkih mesta, sada se bori da formira novu vladu, ali je suočena s političkom blokadom.

„CGT ima otvoren poziv za potencijalne štrajkove radnika javnih službi od jula do septembra, ali za sada nisu planirani štrajkovi tokom Olimpijskih igara“, rekla je Bine, dodajući da sindikati žele da se politička kriza reši pre nego što dođe do radikalnih koraka.

Očekivanja radnika u pogledu poboljšanja uslova rada ostaju visoka, što sindikati vide kao ključni deo socijalnog dijaloga, ističući da je štrajk ponekad jedini način da se postignu promene.

Makron je najavio da će sačekati da političke stranke postignu konsenzus pre nego što imenuje novog premijera, što je izazvalo nezadovoljstvo i među sindikatima i unutar političkih stranaka. Konstitutivna sednica novog parlamenta zakazana je za 18. jul, dok sindikati planiraju proteste pred Narodnom skupštinom kako bi istakli svoje zahteve.

U međuvremenu, liderka sindikata CFDT, Meriliz Leon, izrazila je zabrinutost zbog mogućih prekida socijalnog dijaloga i nije isključila štrajkove u određenim sektorima ukoliko se situacija ne reši.

Francuska je suočena s izazovima kako da se prevaziđe politička kriza i nastavi sa normalnim funkcionisanjem vlade dok se Olimpijske igre brzo približavaju, stavljajući dodatni pritisak na sve uključene strane da pronađu rešenje.