Francuski Senat usvojio nacrt zakona kojim bi abortus postao ustavno pravo

Francuski Senat usvojio nacrt zakona kojim bi abortus postao ustavno pravo

Francuski Senat usvojio je u sredu nacrt zakona kojim se u ustav upisuje pravo žene na abortus, čime je otklonjena ključna prepreka za zakonodavstvo koje je obećao predsednik Emanuel Makron kao odgovor na povlačenje prava na abortus u Sjedinjenim Državama.

Glasanje u sredu usledilo je nakon što je donji dom, Narodna skupština, velikom većinom odobrio predlog u januaru. Ova mera sada ide pred zajedničku sednicu parlamenta kako bi je trebalo da bude odobrena većinom od tri petine sledeće nedelje.

Makron je nakon glasanja rekao da je njegova vlada posvećena tome da „pravo žena na abortus učini nepovratnim tako što će ga uneti u ustav“. On je na Ks, nekadašnjem Tviteru, rekao da će sazvati zajedničku sednicu parlamenta za konačno glasanje u ponedeljak.

Makronova vlada traži da se član 34 ustava izmeni kako bi se preciziralo da „zakon utvrđuje uslove pod kojima se ostvaruje sloboda žena da pribegnu abortusu, što je zagarantovano“.

Nijedna od najvećih političkih partija u Francuskoj zastupljena u parlamentu nije dovela u pitanje pravo na abortus, koje je dekriminalizovano 1975.

Vlada je u svom uvodu zakona tvrdila da je pravo na abortus ugroženo u Sjedinjenim Državama, gde je Vrhovni sud 2022. godine poništio 50-godišnju presudu koja ga je garantovala.

„Nažalost, ovaj događaj nije izolovan: u mnogim zemljama, pa i u Evropi, postoje strujanja mišljenja koja po svaku cenu nastoje da ometaju slobodu žena da prekinu trudnoću ako žele“, navodi se u uvodu francuskog zakonodavstva.

U Poljskoj je kontroverzno pooštravanje ionako restriktivnog zakona o abortusu dovelo do protesta u zemlji prošle godine. Poljski ustavni sud presudio je 2020. godine da žene više ne mogu prekinuti trudnoću u slučajevima teških deformiteta fetusa, uključujući Daunov sindrom.