Francuski premijer upozorio na rizik od izlaska zemlje iz EU

Francuski premijer upozorio na rizik od izlaska zemlje iz EU

Francuski premijer Gabrijel Atal upozorio je na rizike od izlaska Francuske iz EU ako krajnja desnica ubedljivo pobedi na izborima, jer ogromna većina podataka ukazuje na negativne posledice Bregzita za Veliku Britaniju.

„Ko su bili prvi pristalice Bregzita? Ko je dao ime „ulicama za Bregzit“? Ko je otvoreno pokazao svoju podršku vođi kampa za Bregzit [Najdžel Faraž]? Nacionalno ujedinjenje!“ – rekao je Atal u svom govoru u Narodnoj skupštini Francuske.

S obzirom da Nacionalna unija vodi u anketama samo četiri meseca pre izbora za EU, Atal se pozicionira kao proevropski lider i namerava da podseti neodlučne birače da je Bregzit, koji se pretvara u ekonomsku i političku katastrofu, delo dalekih jel tako. .

„Ne možemo podržati izlazak iz EU ako neko ima druge interese, ako neko služi drugoj zemlji, drugoj vladi“, rekao je novoimenovani premijer u govoru, suptilno nagoveštavajući dugogodišnje veze „Nacionalnog jedinstva“ sa Kremljom.

Nekoliko dana nakon glasanja o Bregzitu u junu 2016. godine, Marin Le Pen – tadašnja predsednička kandidatkinja Nacionalnog fronta, a sada šefica poslaničke grupe Nacionalne unije – proslavila je rezultat referenduma i odluku Britanije da „izađe iz ropstva“.

Le Pen je 2017. obećala da će slediti primer Britanije i održati referendum o „članstvu u EU“ – tvrdnja koja je uplašila čak i njeno jezgro biračkog tela, koje se plašilo ekonomskog haosa, i izbačeno je iz predstojećeg manifesta stranke.

Podsetimo, bivši ministar prosvete Gabrijel Atal je početkom januara imenovan za premijera, postao je najmlađi premijer u istoriji Pete republike.