Francuska premijerka uverena da će prikupiti većinu u parlamentu kako bi usvojila penzionu reformu

Francuska premijerka uverena da će prikupiti većinu u parlamentu kako bi usvojila penzionu reformu

Francuska premijerka Elizabet Born izjavila je u utorak da je uverena da će uspeti da prikupi većinu u parlamentu kako bi usvojila reformu kojom će Francuzi raditi dve godine više do 64 godine pre nego što steknu pravo na penziju.

Francuska je pogođena stalnim štrajkovima protiv veoma nepopularne reforme, sa blokiranim ključnim rafinerijama, prekinutim železničkim saobraćajem i gomilanjem smeća na ulicama Pariza i drugih gradova.

Tabor predsednika Emanuela Makrona nema apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta i zavisi od glasanja poslanika iz drugih grupa – uz mnogo pitanja da li će se brojevi sabrati.

„Postoji većina koja se ne plaši reformi, čak i onih nepopularnih, kada su neophodne“, rekla je Born donjem domu parlamenta.

Jedna opcija bi bila da se pribegne proceduri, poznatoj kao 49:3, koja bi omogućila vladi da progura tekst kroz parlament bez glasanja, ali bi to rizikovalo da dodatno razbesni demonstrante, a Borne je rekla da želi da se glasa.

„Sa mojom vladom smo u potpunosti posvećeni tome da u narednih nekoliko dana većina glasa za penzionu reformu“, rekla je Born poslanicima.

Sledeći korak, zakazan za sredu, je sazivanje zajedničkog odbora poslanika donjeg i gornjeg doma radi usaglašavanja o konačnoj verziji teksta. Tog dana sindikati planiraju novi dan štrajkova i protesta.

Poslednji i ključni trenutak biće konačno glasanje, u četvrtak, u oba doma.

Makronovoj stranci je potrebna podrška Republikanaca kako bi se osiguralo da zakon bude odobren. Ali konzervativni poslanici su veoma podeljeni po tom pitanju i čak postoje pukotine u predsedničkom taboru, a Makronova bivša ministarka životne sredine Barbara Pompili tome se protivi.