Francuska i dalje posvećena Burkini Faso uprkos tenzijama

Francuska i dalje posvećena Burkini Faso uprkos tenzijama

UGADUGU – Francuska ministarka rekla je u utorak da njena vlada neće prestati da podržava Burkinu Faso u njenoj borbi protiv islamističkih militanata i da želi da ostane uključena uprkos rastućem antifrancuskom raspoloženju i diplomatskim tenzijama, preneo je Rojters.

Odnosi između Francuske i Burkine Faso, bivše francuske kolonije, pogoršali su se nakon dva vojna udara ove godine koja su delimično bila podstaknuta neuspehom lokalnih vlasti da zaštite civile od napada džihadista.

Tenzije su se rasplamsale prošlog meseca, kada je vlada Burkine Faso zatražila smenu francuskog ambasadora. Francuska vlada je odbila i opisala taj potez kao „nestandardnu praksu“.

Francuska državna sekretarka za razvoj, frankofoniju i međunarodna partnerstva Hrisula Zaharopulu dala je pomirljiv ton nakon sastanka sa liderom hunte Ibrahimom Traoreom u glavnom gradu Uagadugu u utorak.

„Francuska je dosledan partner, angažovan na strani Burkine Faso kroz izazove sa kojima se suočava, i spremna je da ostane“, rekla je ona novinarima.

Zaharopulu je rekao da su ona i Traore, koji je preuzeo vlast u poslednjem državnom udaru u septembru, razgovarali o nesigurnosti i uverili da će Francuska nastaviti da pruža podršku.

„Znamo cenu koju su oružane snage Burkinabea i civilno stanovništvo plaćali godinama“, rekla je ona.

Francuska ima oko 400 specijalnih snaga sa sedištem u Burkini Faso kako bi pomogle vladinim snagama da se bore protiv nasilne islamističke pobune koja se proširila centralnim regionom Sahela iz Malija tokom protekle decenije.

„U ovom kontekstu, ni Francuska ni Evropska unija ne napuštaju Burkinu“, rekao je Zaharopulu, napominjući da ona nije bila tu da forsira ili diktira bilo kakve izbore.

„Došla sam sa jednom jasnom porukom: postojanost angažovanja moje zemlje“, dodala je ona.

Kasnije, odgovarajući na pitanje o francuskom ambasadoru, Zacharopoulou je rekla da je rekla Traoreu da je otvorena za dijalog.

Vlada Burkine Faso nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Protesti protivnika francuskog vojnog prisustva porasli su ove godine, delimično povezani sa percepcijom da Francuska nije učinila dovoljno na poboljšanju bezbednosti.

Besna rulja gađala je francusku ambasadu, kulturni centar i vojnu bazu, a demonstranti pozivaju vlasti da se obrate Rusiji za pomoć kao u Maliju.

Saradnja Bamaka sa ruskim plaćenicima bila je ključni faktor u prošlogodišnjoj odluci Francuske da povuče trupe iz Malija, sa kojim su se odnosi pogoršali nakon vojnog preuzimanja vlasti u avgustu 2020.

Zacharopoulou je rekao da će francuske trupe ostati u Burkini Faso „sve dok se želi njihovo prisustvo“.