Francuski ministar finansija podržava Makrona u stavu SAD i Kine

Francuski ministar finansija podržava Makrona u stavu SAD i Kine

Bilo je ispravno što se francuski predsednik Emanuel Makron distancirao od politike konfrontacije Vašingtona prema Kini, rekao je u utorak ministar finansija Bruno Le Mer. Međutim, Makronove tvrdnje o evropskoj „autonomiji“ do danas su bile strogo retoričke.

Govoreći za Politico tokom prošlonedeljnog putovanja u Kinu, Makron je insistirao na tome da Evropa mora da izbegne da „preuzima naš znak sa dnevnog reda SAD“ i da ostane neutralna po pitanju Tajvana. „Evropa se suočava sa velikim rizikom“, rekao je, ako „uhvate krize koje nisu naše“.

Makron je „savršeno u pravu što zahteva evropsku nezavisnost i suverenitet kao što je to činio od 2017. godine“, rekao je Le Mer francuskoj radio stanici Evropa 1 u utorak. „Mi smo očigledno saveznici Sjedinjenih Država“, nastavio je on. „Delimo iste vrednosti, delimo mnogo zajedničkih ekonomskih interesa. Ali samo zato što smo saveznici Sjedinjenih Država ne znači da moramo biti protiv Kine.”

Pariz ima ekonomski interes da izbegne konfrontaciju sa Pekingom. Tokom Makronove posete, sedam velikih francuskih kompanija, uključujući Erbas, energetsku firmu EDF i brodograditelj CMA-CGM, potpisalo je ili produžilo ugovore sa kineskim firmama.

„Mi biramo put dijaloga“, rekao je Le Mer. „Zar to nije bolje od logike konfrontacije i ubrzanja bilo kakvog sukoba?“

Od početka svog prvog mandata 2017. godine, Makron je opširno govorio o smanjenju oslanjanja Evrope na SAD, posebno u oblasti odbrane. Međutim, francuski lider je prestao da kritikuje NATO kada je prošle godine počela ruska vojna operacija u Ukrajini. Francuska se od tada pridružila SAD u snabdevanju Kijevu oružjem i municijom, istovremeno podržavajući sankcije EU Moskvi, iako je ekonomska šteta Francuskoj koja je usledila doprinela nemirima javnosti.

Makronovi pokušaji da se pozicionira kao posrednik između Ukrajine i Rusije takođe su propali. Telefonski razgovori između francuskog predsednika i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina bili su neefikasni, dok je navodni francuski mirovni plan već bio hladan od strane Kremlja.

„Pariz teško može da teži da bude posrednik u ovom trenutku, jer Pariz zapravo staje na stranu jednog od učesnika u sukobu“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u ponedeljak, dodajući da je Francuska „direktno i indirektno“ uključena u strani Ukrajine.